Den totala försäljningen av ekologiska livsmedel ökade i fjol med 3 procent till 9,5 miljarder kronor. Tillväxten på den ekologiska marknaden har mattats jämfört med tidigare år.
Fast landsting, regioner och kommuner fortsätter tillsammans med restauranger och storhushåll att driva försäljningen. Den ekologiska försäljningen inom offentlig marknad uppgick under 2012 till 1,6 miljarder kronor, en ökning med mer än 18 procent jämfört med år 2011.
Axel Hansson, LRF:s marknadsutvecklare för offentlig upphandling, tycker att det är en positiv signal för svensk livsmedelsproduktion som helhet att försäljningen av ekologiska livsmedel i kommun och landsting ökar:
– De kommuner och landsting som ställer krav på ekologiska livsmedel är ofta bra på att ställa krav på ursprung och kvalitet.
Försäljningen till offentlig sektor domineras av stora grossister som Martin & Servera, Menigo och Svensk Cater.
I fjol sålde Martin & Servera livsmedel för 11 miljarder kronor, varav 2,8 miljarder kronor till den offentliga sektorn. Målet var att under 2012 nå en ekoandel på 8 procent, motsvarande 800 miljoner kronor, är nått.
– För 2013 räknar vi med att försäljningen av ekologiska livsmedel ökar till 1 miljard kronor, Nils Berntsson, marknadsdirektör på Martin & Servera.
I dagsläget utgör importen av ekologiska livsmedel cirka 50 procent av marknaden. Sverige är självförsörjande vad gäller ägg, mjölk och till viss del kött.
En efterfrågan på ekologiska produkter som beräknas öka med 5-10 procent per år framöver innebär möjligheter för svenska bönder. Idag har en tredjedel av LRF:s lantbrukare någon form av ekologisk produktion.
– Eftersom konsumenterna har så olika önskemål om vad de köper så är det bra att vi bönder också producerar det som motsvarar deras förväntningar, säger Helena Jonsson, förbundsordförande för LRF.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer