Reaktionerna på Kammarrättens fällande dom mot Rättviks kommuns livsmedelsupphandling börjar nu komma. Enligt domen måste upphandlingen göras om eftersom de högt ställda djurhållningskraven inte går att följa upp.
Helena Jonsson, förbundsordförande i LRF, är besviken. Samtidigt tycker hon att det är väldigt positivt att man i domen slår fast att kommunen har rätt att ställa strängare djurskyddskrav än EU:s minimikrav.
– Tidigare har vissa hävdat att man inte kan ställa den typen av krav, men nu är det klart att det faktiskt går. Det är bara hur kommunen ska kontrollera djurskyddskraven som kammarrätten ifrågasätter.
Kammarrätten anser att det inte är räcker med att leverantören kan försäkra att djurskyddskraven efterlevs. Helena Jonsson tycker att det är olyckligt eftersom hon anser att det vid en upphandling bör räcka med en leverantörsförsäkran:
– Redan idag finns till exempel Svenskt Sigill. Dessutom har EU regler för spårning av livsmedel, vilket gör det möjligt för kommunen att spåra köttprodukter.
Jonny Jones, kommunfullmäktiges ordförande i Rättvik, säger att man gjort vad man kunnat genom att bland annat ta hjälp av Miljöstyrningsrådet.
– I kommunstyrelsen råder enighet om att vi ska fortsätta kampen för höga krav inom djurhållningen, säger han och lovar att ta upp saken med jordbruksministern.
Helena Jonsson noterar ett ökande intresse för djurskydd bland konsumenter och kommuner. Många vill ta ett större miljö- och socialt ansvar genom att ställa djurskyddskrav i sina upphandlingar.
– Därför är det viktigt att grossisterna nu tar sitt ansvar och tillsammans med branschen för en dialog med Miljöstyrningsrådet, SKL och andra berörda aktörer för att utarbeta vilka intyg som ska gälla vid livsmedelsupphandlingar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer