En resvaneundersökning – där även fritidsboende på Gotland tillfrågats – har genomförts av Novus på uppdrag av Gotlands trafikråd. Med frågor kring miljö, tidtabeller och överfartstider har gotlänningarna gett sin bild av trafiken.
Runt 60 procent av respondenterna har förklarat sig nöjda med nuvarande överfartstid på drygt tre timmar och 10 procent kan till och med tänka långsammare färjor om det minskar utsläppen av koldioxid.
70 procent menar att det kommande avtalet måste bygga på en hållbar trafik med klimatsmart teknik och miljövänliga bränslen, vilket Gotlands trafikråd tar till sig för att driva som viktiga krav i dialogen med Trafikverket som upphandlande myndighet.
-Inför upphandlingen av Gotlandstrafiken för nästa avtalsperiod vill vi bidra med ett kunskapsunderlag till Trafikverket som visar på färjetrafikens betydelse för öns utveckling, samt vad som är bra och vad som kan bli bättre, säger centerpartisten Eva Nypelius, ordförande i trafikrådet såväl som regionstyrelsen på Gotland.
– Staten måste satsa på Gotlandstrafiken precis som man gör infrastruktursatsningar på andra håll i landet. Vi kan inte backa in i framtiden utan behöver långsiktiga och hållbara lösningar som både minskar klimatpåverkan och bidrar till Gotlands utveckling.
Nuvarande operatören Destination Gotland har avtal för trafiken fram till 31 januari 2027, ett tioårigt avtal med fyra fartyg som trafikerar Visby via Nynäshamn och Oskarshamn.
Ett normalår reser omkring 1,8 miljoner passagerare med Gotlandstrafiken, där fartygen drivs med flytande naturgas (LNG) och där Destination Gotland nu även börjat inblandning av biogas i bränslet.
Staten firar i år 50-årsjubileum som ansvarig för trafiken med en historik där de första avtalen (1971, -77 och -84) byggde på nära samverkan mellan staten och Rederi AB Gotland som operatör.
Sedan 80-talet har trafiken i upphandlats i konkurrens, dock med få anbud vilket fått Trafikverket att besluta om en översyn av upphandlingsformen.
Sedan ungefär 20 år tillbaka finns Gotlands trafikråd som en form av bollplank till upphandlande myndighet av färjetrafiken. I trafikrådets arbete deltar bland annat näringslivsrepresentanter, trafikoperatörer och Region Gotland.
Den gotländska synen på förbindelserna till fastlandet – både med färja och flyg – finns sammanfattade i ett antal ståndpunkter.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer