Semester innebär mer tid för läsning. Och även om jobbhösten känns avlägsen kan det vara läge att ladda för den vardag som obevekligen kommer.
”Härskarteknik” är en ny bok för alla som vill lära sig att förstå och hantera skeva maktsituationer – inte minst på arbetsplatsen.
Den är skriven av Annakarin Nyberg, internetforskare, föreläsare och författare och Erica Dahlgren, journalist och författare.
Är det svårt att upptäcka härskarteknik på jobbet? Handlar allt om härskarteknik eller har vi gått vilse i alla nya råd och begrepp som rör härskartekniken? Vad skiljer härskarteknik från relevant kritik i arbetslivet? För att söka svar på dessa frågor går bokens författare tillbaka till härskarteknikens vetenskapliga grunder.
I boken medverkar också en rad personer som berättar personligt om makt och vanmakt på jobbet.
Konstnären Stina Wollter berättar hur hon möter hot och kränkningar via sociala medier, tenoren Rickard Söderberg berättar om det motstånd han möter i sitt arbete för hbtq-frågor och den prisade företagsledaren Azita Shariati vittnar om vad som kan hända bakom förhandlingsrummets lyckta dörrar.
– Vi har pendlat mellan att överraskas av allt fult som människor utsätter varandra för – och över det starka och vackra i människor som stödjer varandra i solidaritet. Om och om igen har vi förstått att den största skillnaden kan vi göra tillsammans. Ensam är inte stark, säger Erica Dahlgren.
Boken är utgiven på Liber förlag.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer