Från regeringen medverkade civilminister Erik Slottner med positiva kommentarer till utredningsförslaget för stärkt leverantörskontroll – en ”one-stop-shop” vid Bolagsverket för att ta del av myndighetsuppgifter.
Göteborgs stads arbete med egna uteslutningsgrunder, med stöd av ny lagstiftning, lyftes fram under SKR:s webbinarium.
I en avslutande paneldiskussion med frågor berördes svårigheterna med varningssignaler kring anbudsgivare och inte minst med byte av företrädare i styrelse och ledning.
Fredrik Rogö, upphandlingsjurist på Göteborgs stad, höll med om problematiken.
– Ibland hittar man ingen riktig grund men det är så många varningsflaggor att det känns olustigt att gå vidare med en leverantör. Då bör man verkligen granska anbudet för att se att uppgifterna är korrekta och att det inte handlar om ett fabricerat anbud.
Henrik Grönberg, jurist på Upphandlingsmyndigheten, berättade om intentionerna att skapa en form av operativ verktygslåda som kunskapsstöd.
– Det är absolut någonting vi funderar över – att exempelvis lyfta fram hur man kan skriva i enskilda avtal utifrån den riskbedömning som görs. Sedan tror jag att vi i ett sådant arbete även skulle utgå från erfarenheter som till exempel från Göteborgs stad, riskbedömningsverktyg från Ekobrottsmyndigheten och så vidare.
SKR:s samordnare Christina Kiernan betonade att även en enkel form av kunskapsstöd kan ge ”bra utväxling”.
– Det finns en stor utvecklingspotential, kommuner och regioner efterfrågar verkligen bra stöd som går att hitta sammantaget någonstans. Det är det medskick jag får efter att ha pratat med närmare 200 kommuner om välfärdsbrottslighet.
-Bra stöd finns men just det här att inte behöva leta efterfrågas. Man vill ha checklistor och förslag på bra skrivningar, samtidigt som man inser att det inte finns en mall som kan styra allt för alla.
Sara Persson, brottförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, såg möjligheter för upphandlande myndighet att genom skrivningar i avtal skapa handlingsutrymme för avtalsuppföljning:
– Ett område är att skaffa sig rätten att ta del av räkenskapsmaterial. Det jag får till med är att vissa varit mer offensiva och att det hittills inte varit någon som klagat på det. Så det verkar finnas ett ganska gott utrymme att ställa krav på att få in material – om det sedan prövas rättsligt får man kanske backa då.
SKR fokuserar på välfärdsbrottslighet med webbinarier under hela veckan och där onsdagen var vikt för olika perspektiv kring offentlig upphandling.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer