Det säger Lou Markstrom som är medförfattare till boken Unleashing The Power of IT: Bringing People, Business, and Technology Together, till IDG News. Här är hans sju bästa tips:
1. Anpassa kommunikationen. Justera sättet du kommunicerar på utan krav eller förväntningar på att din motparten ändrar sitt sätt.
– Många utgår från det gamla talesättet att man bör behandla folk som man själv vill behandlad. Men det gäller bara om personen du talar med har samma personlighetstyp och kommunikationsstil som du, säger han.
2. Var intresserad. Utveckla ett professionellt intresse även för frågor som kanske inte är favoritområden. Lyssna in vad den andra anser är viktigt, utan att fejka intresset.
3. Ställ frågor. Ett vanligt fel är att prata för mycket och lyssna för lite. Använd frågor för att samla in information och för se sambanden med dina egna intressen.
4. Etablera trovärdighet. Vid första mötet brukar motparten undra vem du är och varför du skulle vara intressant att lyssna på. Utgå inte från att motparten vet vem du är. Tydliggör istället tidigt i samtalet vem du är, vilken din bakgrund du har och varför du är intressant att prata med.
5. Satsa på matchning. Energinivåer är ett bra exempel: om en person är lugn, sansad och pratar tyst, bör man anpassa sig efter detta. Människor känner sig mer förstådda och känner sig mer på samma våglängd när man matchar deras sätt att kommunicera.
6. Skapa en gemensam grund. Enklaste sättet är att identifiera samtalsämnen, intresseområden eller annat som ni har gemensamt.
7. Hitta gemensamma mål. Skapa en kontext för kommunikation. Gemensamma agendor och mål är en bra grogrund för fortsatt samarbete. Släpp positionerna. Släpp ditt ego och personliga uppfattningar. Se det som sägs utifrån den andres perspektiv.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer