Från den svenska kycklingbranschens sida ser vi positivt på att SKL Kommentus fokuserar på de dåliga arbetsförhållandena som migranter utsätts för i thailändska kycklingfabriker. I dag köper den offentliga sektorn i Sverige in stora mängder kyckling från just Thailand. Produkterna tillagas i skolkök och sjukhusens restauranger, där det är omöjligt för dem som äter måltiderna att se ursprunget och själva kunna göra ett medvetet val.
Med detta som bakgrund är beslutet att inte bojkotta den importerade kycklingen från Thailand säkert fattat med bästa intention. Att försöka få till en dialog med leverantörerna är en bra målsättning.
Tyvärr är verkligheten inte alltid lika enkel. I dagsläget är kontrollerna och uppföljningen i stort sett obefintlig. Att Hållbarhetskollen tillsammans med landstingen ska göra två fabriksrevisioner under hösten är positivt – men det krävs mer än så. Mycket mer.
I Sverige har våra bönder under flera år byggt upp en uppfödning och produktion som håller vad den lovar. De har oberoende rikslikare och veterinärer ute på gårdarna.
Svensk Fågels medlemsföretag kontrolleras även av det oberoende och ackrediterade kontrollorganet Prosanitas som kontrollerar resterande kedja i produktionen. Detta utöver den offentliga kontrollen som sker genom länsstyrelser och Livsmedelsverkets officiella veterinärer.
Glädjande är att allt fler offentliga upphandlingar ställer mer långtgående kvalitetskrav – inte bara när det gäller arbetsförhållanden. Det kan exempelvis handla om hög förbrukning av antibiotikabehandling som tyvärr förekommer i stor utsträckning i tredje världen.
Grossisten som svarar på upphandlingen garanterar att deras färdigstekta kyckling från Thailand uppfyller alla krav. Och den thailändska, troligtvis billigare, kycklingen vinner upphandlingen.
Allt väl om det finns verifierbara kontroller och protokoll att kräva ut. Men hur ofta görs det? I stort sett aldrig. Och här räcker det inte med två kontroller. Här måste det till en helt ny kontrollapparat, självklart kostsam. Men den svenska kontrollen kostar också.
Det ligger dels på den upphandlande organisationen att ställa hårdare krav på kontrollerbarhet, dels på grossisterna att sätta press på sina leverantörer så att de verkligen levererar vad de lovar. Först då kan vi få en sund och rättvis konkurrens.
Under tiden som SKL Kommentus passivt försöker sätta press på leverantörskedjan så kommer migrantarbetare i Thailand fortsatt behöva utstå oetiska arbetsförhållanden. Det slår även undan benen på svenska företagare och bönder som följer tuffa arbetsrättsliga svenska krav samt myndighetskontroller för att kunna erbjuda kyckling av god kvalitet och schysta villkor för sina anställda.
Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer