Han leder domstolens LOU-grupp, dömer i genomsnitt ett upphandlingsmål i månaden och ser en positiv utveckling för handläggningen av upphandlingsmål.
– Det är kanske lite tidigt för att dra några slutsatser men genomsnittstiden för handläggning av upphandlingsmål har gått ner i år – det gäller både här på domstolen och generellt för riket.
– Så det kan vara så att det skyndsamhetskrav som numera finns har lett till ökad medvetenhet hos domare och föredragande om att de här målen verkligen inte får bli liggande och det är jättebra, säger Jonatan Wahlberg.
Han var rådman på Förvaltningsrätten i Stockholm under ett par år fram till 2012. Sedan väntade en ”inlåning” till Regeringskansliet som varade under mer än sex år där han hade en central roll i arbetet med att forma 2017 års upphandlingslagar.
Jonatan Wahlberg var bland annat en av sekreterarna för Förenklingsutredningen där Anna Ulfsdotter var ordförande och hann även med ytterligare samarbete med henne som senior specialist vid Ulfsdotter Law innan domstolen lockade igen.
– Jag har saknat dömandet lite och kan efter ett år på förvaltningsrätten konstatera att jag trivs väldigt, väldigt bra.
Han är en av omkring 45 domare (rådmän och fiskaler) på Förvaltningsrätten i Stockholms fyra allmänna avdelningar som ansvarar för upphandlingsmål.
– Men det är ingen specialisering på domarnivå utan tittar man på helheten under det året jag nu har jobbat som rådman så har jag dömt i 435 mål. Bara 13 av dem har varit upphandlingsmål – sedan är dessa förstås tyngre till sin karaktär än många enkla mål.
Specialisering på offentlig upphandling finns däremot för flera tjänster som föredragande, där medarbetarna nästan uteslutande handlägger upphandlingsmål.
Kompetensen samlas också i den LOU-grupp på domstolen som Jonatan Wahlberg leder.
– Vi träffas någon gång i månaden för att diskutera sådant som gemensamma handläggningsfrågor och om det finns någon ny praxis som vi bör uppmärksamma i våra mål. Vi håller också interna utbildningar på domstolen om upphandlingslagstiftningen.
Jonatan Wahlberg ser tydliga fördelar med sin bakgrund med att ha arbetat fram nuvarande lagstiftningen när han tar sin an upphandlingsmål.
– Någon kan säkert invända att det skulle finnas något slags jäv i detta, men så ser inte jag det, utan däremot att jag har nytta av att förstå bakgrunden till en regel – hur man resonerade under förhandlingarna om direktivet och även dess genomförande.
– Ytterst handlar det om EU-rätt och inte att svensk lagstiftning styr. Det är också oerhört komplext och där man som domare hela tiden stöter på frågor som kräver en hel del funderingar.
Han ser också fördelar med att ha jobbat som ombud för att förstå parternas syn på processen.
– Det är tydligt att man har olika ingångar där det kan saknas förståelse för hur den andra jobbar. Från domarsidan kan vi ju bli irriterade över att upphandlingsmål tyngs i onödan av otroligt långa och omständliga inlagor från ombuden. Men jag vet ju av erfarenhet från den sidan att om det är någonting som trummas fram från dag ett är det just detta att man ska ta tillvara sin klients intressen i alla lägen. Det gör att man gärna tar med precis allt som möjligen kan vara till fördel för den man representerar.
Vad se du för motsvarande irritation mot domstolarna?
– Det är väl just detta att man vill ha ett avgörande och där är det vanskligt från vår sida att lova en viss tidpunkt. Det är klart att vi förstår att man kan tycka att det ibland inte händer någonting, men då ska man veta att vi har omkring 500 måltyper att arbeta med. Ska man sammanfatta livet på en förvaltningsrätt så handlar det om att göra ständiga prioriteringar och omprioriteringar utifrån vilka mål som kommer in.
Jonatan Wahlbergs comeback på samma domstol där han arbetade för tio år sedan har varit en positiv överraskning
– Jag visste ju att jag trivs i domarrollen, men arbetet underlättas också av att organisationen är betydligt mer mogen än under min förra sejour. Jobbet på golvet blir enklare av att en fungerade administrativ överbyggnad, tydligare informationsgivning uppifrån och ner och att viktiga rutiner finns plats.
Hur kan domstolen utvecklas ytterligare?
– Jag tror bland annat att vi kan komma längre med digitaliseringen. Vi jobbar redan med digitala akter och nu är det aktuellt också att börja med digital signering, vilket skulle göra att vi slipper vara lika fysiskt bundna till domstolen och kan jobba mer hemifrån.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer