Efter två omgångar med seminarier – tre tillfällen hösten 2021 och ytterligare tre våren -22 – kommer de tre tunga organisationerna att arrangera ett seminiarum om metodik för kategoristyrd hållbar upphandling 22 september.
– Jag tror att det finns ett signalvärde med att vi tillsammans med SKR och Upphandlingsmyndigheten är överens om att metodiken är väldigt bra och där vi också kan lyfta fram konkreta, positiva resultat, säger Ellen Hausel Heldahl, Svenskt Näringslivs expert på offentlig upphandling.
Hon nämner Skatteverket, som kapade sin spend med fem procent inom två år, som ett exempel.
– Upphandlande myndigheter som infört kategoristyrning har verkligen sett fördelarna. Det påverkar också hela organisationen och lyfter inköp från att vara en form av servicefunktion till att bli en strategiskt, viktig funktion.
Jonathan O´Brien har tidigare gästat seminarieserien och får nu en huvudroll under kommande seminarium om hållbar upphandling genom kategoristyrning.
– Han kommer att finnas på plats den här gången mot att tidigare ha varit med digitalt och vi får utrymme till mer av fördjupning. Jonathan är något av en guru, inom citationstecken, i Europa på området och har skrivit flera böcker. Hans tankar blir mycket intressanta att ta del av, säger Ellen Hausel Heldahl.
Hon ser ämnet som extra aktuellt i ljuset av att regeringen ser ut att inte gå vidare med krav på att upphandlande myndigheter måste beakta klimat och miljö, vilket dåvarande S-regeringen föreslog ifjol.
– Vi menar att det är feltänkt att lagstifta och att fokus behöver vara att sprida metodiken. Om man inte vet hur man ska göra så har ju lagkraven ingen betydelse, säger Ellen Hausel Heldahl.
Blir det fler seminarier i höst?
– Ja, vi planerar för det. Ett ämne som jag och Karin Peedu på SKR vill lyfta fram är problematiken med sammanblandning av kategoristyrning och kategorindelat inköp. Där ser vi ett behov av att förklara skillnaderna.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer