För Svealands allra minst kommun – värmländska Munkfors med 3 700 invånare – ligger årspremien för LOU-försäkringen på 48 501 kronor.
-En sådan här försäkring är i gränslandet om man ska ha eller inte. Så utifrån det behöver man alltid ifrågasätta om kostnaden är värd att ta i en jämförelse med risken att råka ut för en sanktionsavgift. Jag tror nog att kommuner gör olika bedömningar i den delen, säger Munkfors kommuns ekonomichef Björn Fogelberg.
Nyttan av försäkringen har stått i fokus i Munkfors kommun – inte rimlighet att skydda sig mot en sanktionsavgift (“upphandlingsböter”) som enligt lagstiftningens intentioner ska fungera avskräckande.
-Med våra begränsade resurser som liten kommun har det hittills bedömts som att vi behöver en försäkring om vi skulle råka illa ut och i värsta fall åka på en större avgift, säger Björn Fogelberg.
Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten har i skarpa termer kritiserat försäkringslösningen.
– Jag blir genuint förbannad över att kommuner har försäkringar mot upphandlingsskadeavgift. Ha gärna försäkringar mot skadegörelse, men inte mot en statlig sanktionsavgift. Lägg pengarna på att förbättra upphandlingen, inte på försäkringspremier, sade han exempelvis under ett föredrag i slutet av förra året.
Av kommunala dokument som Upphandling24 tagit del av har försäkringen ofta samma utformning. Kommunerna betalar dels för att skydda sig mot skadeståndsskyldighet i samband med offentlig upphandling, dels upphandlingsskadeavgift med en självrisk på 150 000 kronor.
Söderberg & Partners återkommer i handlingar som ansvarig försäkringsförmedlare för flera kommuners avtal.
I vissa fall har företaget varit pådrivande som i Södertälje kommun, där Söderberg & Partners 2016 genomförde en försäkringsskyddsanalys på uppdrag av kommunen.
I analysen rekommenderades att Södertälje kommun borde teckna en LOU-försäkring, vilket kommunen sedan rättat sig efter.
Ett annat exempel på ”ärendegång” är skånska Hörby kommun, som nyligen utreddes för otillåten direktupphandling gällande inhyrning av chefer.
Konkurrensverket valde att inte gå vidare med stämningsansökan, kommunens externa granskare rekommenderade kontakt med försäkringsmäklare för att säkerställa ”fullgott försäkringsskydd för upphandlingsskadeavgift” och kommunen meddelade snabbt att man kommer att följa samtliga rekommendationer.
En större kommun som Eskilstuna har en årspremie på 547 376 kronor för sin LOU-försäkring och för något mindre kommuner är Falkenberg (303 998 kronor), Boden (237 000 kr), Karlshamn (195 563 kr) och Tierp (176 237 kr) några exempel på årspremien. Tierp har för övrigt haft LOU-försäkring ända sedan 2003.
Söderberg & Partners har avböjt att kommentera sin roll som försäkringsförmedlare närmare utan hänvisar till de kommuner som berörs.
I en uppföljande artikel kommer Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten att utveckla sin kritik mot LOU-försäkringar.
Märkligt att man kan försäkra sig mot lagbrott.
Oseriös försäkringsmäklare.
Kan man det enligt svensk grundlag?
En upphandlingsskadeavgift är ett brott mot både svensk lagstiftning och EU-direktiven för offentlig upphandling.
Skyddar ju också upphandlingskonsulter mot dålig rådgivning.
Mäklaren har dessutom provision på premien.
PO skriver “En upphandlingsskadeavgift är ett brott mot både svensk lagstiftning och EU-direktiven för offentlig upphandling.”
En otillåten direktupphandling är möjligen ett brott mot procedurreglerna i upphandlingsregelverket, men det är inget brott. Det kan mycket väl finnas bättre sanktioner än avgiften, som i tex fallet Boden kommer att ta årshyran för flera förskolor i anspråk.
Men området offentlig upphandling är till sin natur sådant att ett flertal människor älskar att dygdhetssignalera genom det, och politiker använder det som redskap för att rädda världen (och dygdhetssignalera).