Kostcheferna i de svenska kommunerna drivs av att kunna erbjuda näringsriktig mat. Fast enligt en enkät som Novus Opinion gjort på uppdrag av Unilever Food Solutions slår resursbristen mot deras möjligheter att upphandla på bästa sätt.
Hela 55 respektive 56 procent uppger sig sakna resurser för att handla hållbart. Sex av tio tvingas avstå från rättvisemärkt på grund av resursbrist.
– Kvaliteten blir lidande när storköken får för strama tyglar. Bra måltider är inte bara näringsriktiga utan de är även producerade på ett ansvarsfullt och hållbart sätt, säger Tordis Poulsen, försäljningschef till offentlig verksamhet på Unilever Food Solutions.
Enligt Karin Lidén, kostchef i Kramfors kommun, måste mat få kosta. Hon konstaterar att råvarorna är det första det sparas in på när de offentliga köken får sparkrav – eftersom det är det snabbaste sättet att spara.
– Därför borde det finnas öronmärkta pengar till råvaror för att säkra kvaliteten på maten.
Idag har många kommuner mål uppsatta för ekologisk mat och mycket fokus läggs på inköp av ekologiska råvaror. Karin Lidén noterar den diskussion som förs i branschen om hela hållbarhetsaspekten i offentlig upphandling och att man istället kanske bör prata om klimatsmart mat:
– Då har man möjlighet att se till hela livscykeln. En ekologisk tomat som är producerad långt nere i Europa och som flygs till den svenska marknaden är kanske inte det mest miljövänliga alternativet, menar hon.
Sammanlagt har 300 kostchefer eller kostansvariga i 211 av 290 kommuner intervjuats inom ramen för undersökningen.
Alltför små resurser för upphandling
Landets kostchefer anser att de saknar tillräckliga resurser för upphandling. Karin Lidén, kostchef i Kramfors kommun, skulle vilja öronmärka pengar till råvaror för att säkra kvaliteten på maten när kommunerna snålar in.
| 2015-01-20
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer