Årets inköpare arbetar sedan två år tillbaka som chef för Regeringskansliets upphandlingssektion. Tillsammans med tio medarbetare ger Ylva Mannervik stöd till beställare för årliga inköp av framför allt olika typer av tjänster för cirka 1,1 miljarder kronor. Sektionen ansvar även för rese- och mötessamordning.
– Både oväntat och omtumlande, säger hon om att inför de runt 600 konferensdeltagarna i Västerås bli uppmärksammad som årets inköpare.
Styrelsen för SOI:s motiverar valet med Ylva Mannerviks långsiktiga och målmedvetna arbete med att bredda synen på offentlig upphandling till att omfatta såväl arbetet före konkurrensutsättningen som avtalsförvaltningen.
Arbetet inom kansliet fokuserar på inköp och upphandling som ett medel för att utveckla verksamheten. Bland annat har förstudiearbetet inför upphandlingar förstärkts:
– Vi tittar inte bara på behovet som ligger till grund för upphandlingen och lär av tidigare avtalsperiod, utan lägger även stor vikt vid marknadsanalys och att förutse hur den framtida förvaltningsfasen behöver fungera. Detta kan resultera i slutsatser och rekommendationer för såväl den specifika upphandlingen som för utveckling av verksamheten.
Med undantag av två år som managementkonsult har Ylva Mannervik genom åren varit den statliga förvaltningen trogen.
– Statsförvaltningens uppdrag ligger mig varmt om hjärtat. Visst kan det vara omväxlande att arbeta som konsult – man får bidra i många spännande utvecklingsprojekt, men äger ju aldrig sakfrågan.
De sammanlagt cirka tjugo årens erfarenhet av statlig förvaltning fördelas på Riksrevisionsverket, Närings- och finansdepartement, UD samt Ekonomistyrningsverket (ESV). Under två av de fem åren på ESV var Ylva Mannervik chef för den statliga inköpssamordningen.
Vilka är dina styrkor?
– Jag drivs av att utveckla verksamheter så att skattebetalarnas pengar används på ett optimalt sätt. Att strukturera och kommunicera är styrkor jag använder mig av i det arbetet.
Utmärkelsen som årets inköpare får hon också för att ha visat på nyttan av ett bra samarbete mellan beställare och upphandlingsfunktion.
– Regeringskansliets beställarorganisation är decentraliserad och vår uppgift är att hjälpa till med avtal, råd och information. Arbetet med att utveckla inköpsprocessen hade inte varit möjlig utan ett gott samarbete med beställarorganisationen.
Juryn motiverar priset med ett medvetet arbete med analys av inköpsvolymer. I effektiviseringsarbetet har mätetal för vad som ska uppnås har införts, liksom konkreta förvaltningsplaner.
– För mig är det viktigt att arbeta med hela inköpsprocessen. Det är därför vi har kompletterat den gedigna upphandlingserfarenhet som finns här på regeringskansliet med personer som är duktiga på kategoristyrning.
SOI konstaterar att Ylva Mannerviks arbete lett till såväl respekt inom den egna myndigheten som till inspiration för kolleger. Vad ser du som viktigast när man ska ge sig i kast med förändringsarbete?
– Det gäller att vara långsiktig och tålmodig när man ska förändra något. Att skapa bred uppslutning genom samarbete och dialog är också viktiga framgångsfaktorer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer