Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

HFD vägleder om vad som krävs för att otillåtet avtal ska bestå

RättsfallsanalysFörutsättningarna för att ett otillåtet direktupphandlat avtal ska få bestå med hänsyn till tvingande hänsyn till ett allmänintresse ska tillämpas restriktivt. Mikael Dubois och Martina Sterner, Hamilton Advokatbyrå, analyserar en dom från Högsta förvaltningsdomstolen.

| 2019-06-07
Mikael Dubois och Martina Sterner, Hamilton Advokatbyrå.

Fakta i målet

Örebro läns landsting genomförde 2015 en upphandling som gällde serviceresor i form av särskilda persontransporter, som sjukresor, färdtjänstresor och skolskjuts. Upphandlingen omfattade fem så kallade fordonspaket, varav Trendtaxi antogs för två fordonspaket med tio respektive 15 fordon. Efter en avslutad överprövningsprocess ingick landstinget och Trendtaxi i juli 2016 ett avtal om de två fordonspaketen, samt ett tilläggsavtal enligt vilket fem fordon i det fordonspaket som ursprungligen innefattande 15 fordon skulle utgå (de båda avtalen benämns i fortsättningen för avtalet).

Cabonline Region Mitt ansökte om överprövning och yrkade att avtalet skulle ogiltigförklaras. Enligt Cabonline hade avtalet genom minskning av antalet fordon väsentligen ändrats, och landstinget hade därför ingått ett nytt avtal med Trendtaxi som landstinget varit skyldig att upphandla. Landstinget bestred Cabonlines överprövningsansökan. Om det fanns skäl för att ogiltigförklara avtalet anförde landstinget att avtalet ändå skulle bestå med hänsyn till tvingande hänsyn till allmänintresset.

Domstolarnas bedömning 

Enligt förvaltningsrättens bedömning förelåg en avvikelse från ett obligatoriskt krav om tillhandahållande av ett visst antal fordon, vilket utgjorde en otillåten väsentlig ändring. Förvaltningsrätten fann inte att landstinget hade visat att det förelåg tvingande hänsyn till ett allmänintresse, och avtalet ogiltigförklarades.

Landstinget överklagade till kammarrätten. Även kammarrätten ansåg att det fanns grund för att ogiltigförklara avtalet. Däremot ansåg kammarrätten att ett ogiltigförklarande skulle innebära risker ur ett folkhälsoperspektiv och beslutade därför att avtalet skulle bestå på grund av tvingande hänsyn till ett allmänintresse.

Cabonline överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, som endast prövade frågan om det förelåg tvingande hänsyn till ett allmänintresse.

HFD redogjorde för relevanta bestämmelser i den då gällande Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, ÄLOU, samt i EU:s rättsmedelsdirektiv (89/665/EG) och därtill hörande ändringsdirektiv (2007/66/EG).

HFD återgav även vissa förarbetsuttalanden och hänvisade till praxis från EU-domstolen. Av dessa bestämmelser och rättskällor följer att ett avtal endast ska få bestå på grund av tvingande hänsyn till ett allmänintresse om exceptionella omständigheter gör det nödvändigt. Bestämmelserna ska med andra ord tillämpas restriktivt.

HFD konstaterade att det inte är tillräckligt att det som upphandlats anses vara av allmänintresse – de åtgärder som vidtagits måste dessutom vara förenliga med proportionalitetsprincipen. HFD anförde att det är den upphandlande myndigheten som ska visa att det föreligger tvingande hänsyn till ett allmänintresse, inklusive att åtgärderna är proportionerliga.

Vad gäller frågan om ett allmänintresse förelåg i det aktuella målet, ansåg HFD att servicetjänsterna i avtalet utgjorde sådana allmänintressen. Men HFD konstaterade att för att avtalet skulle få bestå krävdes att det verkligen var en nödvändig förutsättning för att transporterna skulle kunna genomföras.

Om avtalet ogiltigförklarades skulle landstingets fordonskapacitet minska med cirka 14 procent. Landstinget hade dock enligt HFD:s uppfattning inte konkretiserat hur servicetjänsterna riskerade att försämras om fordonskapaciteten minskade.

Tvärtom ansåg HFD att utredningen snarare gav stöd för att det fanns en viss överkapacitet även om avtalet ogiltigförklarades. Landstinget hade heller inte visat att det saknades möjlighet att planera verksamheten så att övriga fordon kunde användas i stället för avtalets fordon.

HFD:s slutsats var därför att även om minskningen av fordonskapaciteten inte var oväsentlig, hade landstinget inte visat att det förelåg sådana exceptionella omständigheter som motiverade att avtalet skulle få bestå.

Analys

Eftersom upphandlingen genomfördes 2015 var ÄLOU tillämplig. Utgångspunkten för HFD:s bedömning var därför 16 kap. 14 § ÄLOU, enligt vilken rätten ska besluta att ett avtal får bestå trots att förutsättningarna för ogiltighet är uppfyllda om det finns tvingande hänsyn till ett allmänintresse. Motsvarande regel återfinns i 20 kap. 14 § i Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling, LOPU, vars formulering i allt väsentligt är densamma som i 16 kap. 14 § ÄLOU.

Det är inte helt ovanligt att en offentlig upphandling avser tjänster av sådan art att ett allmänintresse anses föreligga i den mening som avses i 20 kap. 14 § LOU, vilket ju också var fallet avseende de aktuella servicetjänsterna i avtalet. Detta är emellertid inte tillräckligt för att avtalet ska få bestå, eftersom det också krävs att det föreligger tvingande hänsyn till detta allmänintresse.

HFD hänvisade i denna del till proportionalitetsprincipen, och huvudfrågan var om avtalet ”verkligen är en nödvändig förutsättning för att transporterna ska kunna genomföras ”. I praktiken torde detta andra steg i bedömningen ofta vara det avgörande för om ett avtal får bestå eller inte.

HFD konstaterade också att det krävs exceptionella omständigheter för att ett avtal ska få bestå till följd av tvingande hänsyn till ett allmänintresse. Här anförde HFD att det i bedömningen om avtalet skulle få bestå borde beaktas att de aktuella servicetjänsterna skulle kunna utföras med ”rimligt hög kvalitet”.

HFD konstaterade att avtalet inte skulle ogiltigförklaras om det skulle leda till en ”oacceptabel kvalitetsförsämring” på grund av minskningen av fordonskapaciteten. Härav följer att en viss kvalitetsförsämring kan behöva accepteras, utan att detta leder till att ett avtal får bestå.

HFD konstaterar att minskningen i fordonskapacitet inte var oväsentlig, men denna kapacitetsminskning var alltså ändå inte tillräcklig för att avtalet skulle få bestå. Sammantaget kan konstateras att HFD ställer höga krav för att ett avtal ska få bestå till följd av tvingande hänsyn till ett allmänintresse, vilket enligt vår uppfattning är en korrekt tillämpning av bestämmelsen i fråga.

Vad som slutligen avgjorde HFD:s bedömning i målet synes ha varit att landstinget inte ansågs ha uppfyllt sin bevisbörda. HFD anförde att landstinget ”inte konkretiserat” kvalitetsförsämringen, och att landstinget ”endast i allmänna ordalag” angett att samtliga fordon behövs.

Betydelsen som HFD fäster vid att myndigheten uppfyller sin bevisbörda bekräftar ytterligare de hårda krav som gäller för att ett avtal ska få bestå till följd av tvingande hänsyn till ett allmänintresse. Vi ställer oss emellertid frågande till om landstinget i den aktuella situationen verkligen hade kunnat visa att en kapacitetsminskning på 14 procent medfört en oacceptabel kvalitetsförsämring. Att HFD fann att utredningen snarare gav stöd för att det fanns ”en viss överkapacitet” även utan avtalet, antyder att landstinget svårligen hade kunnat uppfylla sin bevisbörda.

Om landstinget inte hade haft befintlig tillgång till några fordon alls, hade emellertid ett direktupphandlat avtal som tillgodosåg landstingets behov högst sannolikt kunnat få bestå.

En intressant fråga är vad som hade hänt om ett sådant avtal omfattat ett större antal fordon än vad som krävts. Domstolen har enligt LOU inte möjlighet att låta endast en del av avtalet bestå (införandet av en sådan möjlighet diskuterades i förarbetena men slutsatsen var att prövningen skulle bli för komplex).

Domstolens val är alltså att ogiltigförklara hela avtalet eller låta hela avtalet bestå – även om inget av dessa alternativ skulle framstå som lämpligt. Vi har tidigare skrivit en krönika där vi anförde att avtalstidens längd bör kunna vägas in vid bedömningen av om tvingande hänsyn till ett allmänintresse föreligger. Med beaktande av den vikt som HFD lägger vid att åtgärderna som vidtas måste vara proportionerliga och nödvändiga, bör även avtalets omfattning kunna vägas in vid bedömningen.

Med beaktande av HFD:s dom är det vår rekommendation att upphandlande myndigheter noggrant bör undersöka alternativa åtgärder innan ett avtal direktupphandlas eller väsentligen ändras – till exempel möjligheten att utföra aktuella tjänster med befintlig kapacitet (egen eller upphandlad).

Även i de fall som myndigheten gör bedömningen att tvingande hänsyn till ett allmänintresse föreligger, är vår rekommendation att avtalets omfattning begränsas till vad som är absolut nödvändigt för att tillgodose aktuella behov. Risken är annars att hela avtalet ogiltigförklaras.

Målnummer och domstol

Högsta förvaltningsdomstolens dom den 9 maj 2019, HFD_2768-18.

 Sammanfattning

  • Exceptionella omständigheter måste föreligga för att ett otillåtet ändrat avtal ska få bestå med hänsyn till ett tvingande allmänintresse.
  • Om inte tvingande hänsyn till ett allmänintresse föreligger, ska hela avtalet ogiltigförklaras.
  • Även om upphandlande myndighet bedömer att det föreligger tvingande hänsyn till ett allmänintresse, bör direktupphandlingens omfattning begränsas till vad som är absolut nödvändigt för att tillgodose myndighetens behov.

Läs mer: JuridikRättsfallsanalys

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Rosenbad

Går längre än EU kräver

EU-valfrihet blir svenska krav sedan regeringen bestämt sig för vad en upphandlingsannons måste innehålla. Hänsyn till miljö, sociala aspekter och innovation ska annonseras enligt en promemoria.

Vill se nej till 30 motioner

Finansutskottet föreslår att riksdagen säger nej till omkring 30 motioner som handlar om offentlig upphandling. Omröstningen är planerad till den 29 mars.

Baxar undantagsförslag vidare

Trots allvarlig kritik från Konkurrensverket går regeringen vidare med förslaget om utökade möjligheter till undantag inom försvars- och säkerhetsområdet. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli.

”Ta ansvar för uttjänt IT”

Inköpare måste ta större ansvar för problemen som uttjänta IT-produkter orsakar i utsatta områden över hela världen. Det anser TCO Development som nu godkänt två insamlingsföretag som uppfyller sociala och miljömässiga krav.

Riksbanken utreder oegentligheter

Det finns misstänkta oegentligheter i relationen mellan Riksbanken och en leverantör. Efter en visselblåsning och utredning har frågat nu nått Riksbankens personalansvarsnämnd.

Tar klivet till näringslivet

Karriär

I mitten av maj lämnar Katarina Appelqvist jobbet som inköpschef i Kungsbacka för att bygga upp konsultföretaget B3 Upphandlings nysatsning på Västkusten. ”Det känns både läskigt och superhärligt när kartan inte är ritad”, säger hon.

Lediga jobb

Chef till Skolverkets inköps- och upphandlingsenhet

Upphandlare till Stockholms universitet

  • Upphandlare till Sollentuna kommun
  • Upphandlingscontroller till Uppsala universitet
  • Upphandlingsrådgivare till Riksbanken
  • Senior upphandlare med inriktning IT till statens inköpscentral
  • Förvaltare till Statens inköpscentral
  • Upphandlare till Norrköpings kommun
  • Strateg – försörjningsberedskap Region Gotland
  • Upphandlingskoordinator till Sollentuna kommun
  • SVT söker strategisk inköpare
  • Strategisk upphandlare till Jämtkraft
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig skriva bättre avtal

Avtalet är kärnan i affären och avtalsrätten i sig regleras inte i LOU. Därför är det viktigt att du som upphandlare sätter dig in i hur du formulerar korrekta avtal och vad du bör tänka på för att säkerställa en bra affär.

Senaste nyheterna

Går längre än EU kräverGår längre än EU kräver
Vill se nej till 30 motionerVill se nej till 30 motioner
Baxar undantagsförslag vidareBaxar undantagsförslag vidare
”Ta ansvar för uttjänt IT””Ta ansvar för uttjänt IT”
Riksbanken utreder oegentligheterRiksbanken utreder oegentligheter
Tar klivet till näringslivetTar klivet till näringslivet
Rundabord med sikte på ny strategiRundabord med sikte på ny strategi
Vill skingra ”Hamburg-dimman”Vill skingra ”Hamburg-dimman”
GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Senaste kommentarerna

  • Alla mot TrafikverketÄntligen händer något mot det självgoda och inkompetenta Trafikverket. Vilket annat bolag skulle försämra komforten för sina resenärer? Det räcker...
  • Sista chansen för löneenkätenHej, den publicerades de 14 februari. Läs mer här: https://upphandling24.se/sa-mycket-tjanar-upphandlare-2023/
  • Sista chansen för löneenkätenHejsan, Vecka 8 har passerat så jag undrar när årets statistik presenteras?
  • Fiskburgare i topp i jakt på matsvinnVilket utmärkt exempel på hållbarhetstänk. Bravo!
  • Sju firar tioBra jobbat, Anders!

Aktuella utbildningar

  • Kvalificerad IT-upphandlare | 29-30 mars 2023 FULLBOKAD
  • LOU på två dagar | 19-20 april 2023
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 3 maj 2023
  • Hållbar upphandling | 10 maj 2023
  • Leda upphandlingar effektivt | 11 maj 2023
  • Anbuds­utvärdering | 18 oktober 2023
  • Agil upphandling | 19 oktober 2023
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 25-26 oktober 2023
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november 2023
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2023
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2023
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | Hösten 2023
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lägg inte avtalet i byrålådan!

Likväl som du gör upphandlingar måste du jobba aktivt med uppföljningar av avtal, det är en viktig byggsten i en verksamhet och något som måste prioriteras menar Petra Rantzow, expert på avtalsförvaltning och kursledare på Upphandling24.

ANNONS FRÅN AFF

”Aff är det givna alternativet”

Aff har revolutionerat avtal och upphandlingar för tjänsteentreprenader. ”Nyckeln till framgång är att branschens parter tillsammans står bakom Aff”, säger advokaten Pehr Jacobson

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Vad omfattas egentligen av sekretess?
  • Dialogmöten höjer konstens kvalitet
  • Då ska ska-kraven vara uppfyllda
  • Det positiva med överprövning
  • Några betalar men ingen kan uteslutas
  • Bevis för onormalt lågt pris i anbud
  • Intervallutvärderingens sista suck
  • Medvetet oförstående eller okunniga?
  • Hittade vägen till nya normer
  • Förutsättningar för prisavdrag

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »