Efter bedrägerierna med hästkött i bland annat lasagne beslutade Menigo att genomföra DNA-analyser av 23 produkter som säljs under eget varumärke. Provsvaren är nu klara och de visar att ingen produkt innehåller hästkött.
I två falukorvsprodukter av märket Menigo har spår av häst-DNA, mindre än en procent, detekterats. Den låga andelen tyder enligt ett pressmeddelande på oavsiktlig kontaminering.
– Att oavsiktlig kontaminering kan ske i anläggningar som hanterar olika djurslag är något som är svårt att undvika, säger Jonas Köhler, inköps- och marknadsdirektör vid Menigo.
Falukorvarnas huvudråvara är nöt och gris. Köttet kommer från två svenska anläggningar som båda har tillstånd att hantera hästkött.
De flesta slakterier och styckningsföretag hanterar idag nöt och gris, men även får, lamm och häst förekommer. De har inte alltid separata produktionslinjer för hantering av de olika djurkropparna. DNA-spår av andra djur än huvudråvaran kan därmed förekomma – det kan räcka med att köttet varit i samma produktionslinje vid olika tillfällen.
– Det viktiga för oss och våra kunder är att inga av våra egna produkter innehåller hästkött.
Som ett led i att ytterligare förbättra de kontrollerna kommer Menigo att införa stickprovskontroller på DNA-artbestämning. Måltidsföretaget Sodexo meddelar också att man startar ett eget testprogram.
Menigo drar inte tillbaka de aktuella korvprodukterna.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer