Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Märklig dom om konsultmäklare

Den första överprövningsdomen som gäller konsultmäklare har kommit efter att utredningen om mellanhänder sagt sitt. Flera bedömare Upphandling24 talat med anser att domen är märklig och går stick i stäv med vad utredningen kom fram till.

| 2017-08-29

I januari kom Upphandlingsmyndighetens och Konkurrensverkets gemensamma rapport om så kallade mellanhänder – med fokus på konsultmäklare.

Rapporten konstaterade att det inte är otillåtet att använda sig av mellanhänder men att det är förbjudet för en upphandlande myndighet att bestämma vilken underleverantör som ska anlitas.

Nu har första domen (pdf) som gäller konsultmäklare kommit sedan rapporten blev klar och det är tydligt att Ework, som överprövat Postnords upphandling, har gjort det för att testa hur väl domstolarna tagit del av, och kommer att följa, rapportens slutsatser.

Det aktuella ärendet gäller en offentlig upphandling av konsulttjänster inom den gamla Lagen om upphandling inom försörjningssektorerna, LUF.

Enligt Eworks inlaga till rätten baseras utvärderingen av anbudsgivare på avropstyper som inte är förenliga med gällande upphandlingslagstiftning. Ework pekar på att Postnord velat upphandla en leverantör till ett ramavtal där samtliga villkor är fastställda och där utvärderingskriteriet var anbudsgivarens anbudssumma. Den beräknas som summan av efterfrågade olika tjänster, enligt de priser som anbudsgivaren angivit i prismatrisen ”Förmedlingsavgifter”.

Postnord har ställt krav på fyra avropstyper:

  1. Förmedlingsavgift, konkurrensutsatt konsult
  2. Förmedlingsavgift, utpekad konsult
  3. Förmedlingsavgift, migrerad konsult
  4. Förmedlingsavgift, fastprisuppdrag

Ework menar att utvärderingsmodellens avropstyper strider mot upphandlingslagstiftningen. De pekar på att beslutanderätten ligger hos Postnord vid avropstyperna ”utpekad konsult” och ”migrerad konsult” och hänvisar till upphandlingsmyndighetens och konkurrensverkets rapport om mellanhänder.

Detta går stick i stäv med mellanhandsutredningens slutsats att det inte är tillåtet för den upphandlande myndigheten eller enheten att sätta sig i en position där denne kan välja vilken aktör som mellanhanden ska använda som underleverantör.

”Dessutom har Postnord genom upphandlingen möjlighet att utpeka konsulter, det vill säga en möjlighet att fritt välja underleverantör utan konkurrens. Leverantören av konsultmäklartjänsterna utför i detta fall enbart en administrativ registrering av uppdraget. Leverantören utför inte något sökande arbete för att för upphandlande myndighets räkning finna den ekonomiskt mest fördelaktiga konsulten för uppdraget”, skriver Ework i sin inlaga.

Utredningen pekade på att eftersom mellanhanden är avtalspart är det mellanhanden som ska göra urvalet för att den upphandlande myndigheten eller enheten ska få sitt behov tillgodosett. Om den upphandlande myndigheten eller enheten har inflytande över valet av underleverantör finns risken att denne agerar godtyckligt vid avropet och således i strid med kraven på objektivitet och likabehandling av leverantörer.

Ework menar att eftersom beslutanderätten ligger hos Postnord ”går det inte att garantera att avropen i dessa situationer sker utan godtycke och subjektiva preferenser. Det är inte förenligt med upphandlingslagstiftningen att utforma, eller i praktiken tillämpa, ett ramavtal som innebär att den upphandlande myndigheten eller enheten kan välja underleverantör fritt”, skriver Ework i sin inlaga till rätten.

Postnord har i sitt yttrande angett att processen för avrop gäller för samtliga konsulttyper och att urvalet av konsulter kommer alltid att ske på samma sätt för alla konsulttyper. Val av konsult baserar sig således enbart på objektiva grunder utifrån behovet i varje enskild tillsättning och utifrån beskriven process i upphandlingsunderlaget.

Förvaltningsrätten går på Postnords linje (pdf) och menar att konsultmäklaren vid avrop av ”utpekad konsult” och ”migrerad konsult” ska identifiera och föreslå ytterligare konsulter i fråga som beställaren får utvärdera. ”Förvaltningsrätten anser emellertid inte att det i målet har framkommit att Postnord därmed ges möjlighet att fritt välja ut en underleverantör utan tillbörlig konkurrens”, skriver rätten i sin dom.

Förvaltningsrätten skriver vidare att  det inte framgår annat än att utvärderingen av konsulter kommer att utgå från objektivt uppställda krav oberoende av vilken konsulttyp som  sedermera tilldelas kontrakt i avropet. De anser inte heller att avropstyperna ”migrerad konsult” och ”utpekad konsult” medför att Postnord ges fri beslutanderätt över valet av underleverantör.

Flera bedömare Upphandling24 talat med anser att domen inte följer utredningen om mellanhänder utan att utslaget går på tvärs med dess slutsatser.

”Här har man gett Postnord möjligheten att av tre inskickade CV:n själva välja ut vem man ska välja”, säger en av bedömarna.

I realiteten innebär domen att upphandlande enheter har möjlighet att påverka valet av underleverantör vid avrop enligt LUF, om detta baseras på sakliga och objektiva villkor. Om motsvarande gäller enligt LOU har ännu inte klargjorts i väntan på ytterligare praxis.

Men det är inte det enda som förvånat i kommentarerna kring domen. Postnord har differentierat prisnivåerna på de olika avropstyperna, trots att de i för rätten menat att alla förmedlingsuppdrag kommer att följa samma process vid tillsättning. I domen står att ”Det har därmed inte heller stått i strid med LUF att använda en utvärderingsmodell där förmedlingsavgifterna för dessa avropstyper ligger till grund för utvärderingen av anbud”.

Vidare ska, enligt Postnords mening, priset för ”utpekade och migrerade konsulter” enligt förfrågningsunderlaget vara lägre, eftersom Postnord själv står för marknadsanalysen och identifierar dem.

Det går stick i stäv med vad man säger i domen att: ”Av kravet framgår att leverantören ska följa den beskrivna tillsättningsprocessen vid varje uppdrag, dvs. oavsett vilken konsulttyp som avropas”. I den tillsättningsprocessen ingår tre CV:n.

En fråga som bedömare ställer sig efter att ha läst domen är varför Postnord ansett att det ska vara olika priser för exakt samma leverans från leverantören?

 

Annons

Hantera överprövningar. Upphandling24 arrangerar en populär heldagsutbildning för dig som vill lära dig att minska risken att som upphandlande myndighet drabbas av en överprövning – och öka möjligheten till framgång om du ändå skulle drabbas av en sådan. Läs mer här!

Läs mer: Överprövning EworkkonsultmäklareÖverprövningPostnord

Erik Säfvenberg

es@uh24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

3 kommentarer på "Märklig dom om konsultmäklare"

  1. Fundersam skriver:
    31 augusti, 2017 kl. 11:50

    Hahaha!
    Är det inte komiskt att Ework driver detta – när alla vet att Ework själva har en massa ramavtal där kunderna får peka ut vem de vill ha…
    Att hela modellen med mäklare främst, eller i vart fall till mycket stor del baseras på denna möjlighet att handplocka konsulter verkar utredningen ha missat… eller blundat för.
    Blir spännande att se hur detta utvecklas i praxis.

  2. Crashtestdummyofsweden skriver:
    1 september, 2017 kl. 14:41

    Fundersam, förstår delvis hur du tänker, men bara för att det idag är ”smidigt” för en konsultmäklare att plocka en utpekad konsult så är det kanske inte det eWork helst vill jobba med. Kan de bara få högre marginal för förmedlingstjänsten så tror jag att de gärna vill kunna styra själva vem de skall leverera. Det enda sättet att nå det målet är att regelverket stöttar dem i den målbilden. Med en modell a la Postnord blir tjänsten urvattnad och eWork vill säkert röra sig uppåt i värdekedjan. Nu har man inte alla detaljer i artikeln men spontant är det både tråkigt att Postnord så tydligt försöker ducka för konkurrens bland leverantörerna dels ett märkligt beteende av domstolen att gå på Postnords linje (men svaret kanske som sagt finns i detaljerna). Hoppas att domen överklagas…

  3. Lars skriver:
    4 september, 2017 kl. 15:49

    Extremt märkligt domslut. Vi får verkligen hoppas att ärendet hamnar i högsta instans. Annars öppnas Pandoras box för allt mygel som konsultmäklare hittills har fört med sig och som rapporten om mellanhänder syftat till att stävja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Foto: Per Groth.

Tvingas gräva i skattkistan

Norrtälje kommun förlorar stort i en avtalstvist om VA-drift och tvingas ersätta den tidigare entreprenören Veolia med närmare 50 miljoner kronor plus rättegångskostnader.

Lunds univ

Bäst på att undvika domstol

Lunds universitet lyckades bäst bland upphandlande myndigheter med att undvika överprövningar under 2021 – inte en enda av 73 upphandlingar gick till domstol. Bland kommunerna placerar sig Lidköping/V6 i topp – 0/51.

anna jansson

Vinner mark med sysselsättningskrav

Göteborgs Stad ser både effekter med fler som får jobb och mätbara samhällsekonomiska vinster genom sysselsättningskrav i offentlig upphandling. ”Vinn-vinn-vinn”, säger specialisten Anna Jansson om strategin.

Skånsk flagga

Skånsk duo stärker samarbetet

Uppdaterat

Ystads och Simrishamns kommuner tar sikte på en gemensam inköpsfunktion. Från årsskiftet gäller ett tätare samarbete med gemensamma upphandlingar som ett första steg i processen.

Ser fram emot att gräva djupt

Karriär

Mattias Johansson lämnade jobbet som inköpschef på Ystads kommun för en specialisttjänst på Folktandvården Skåne. ”Nu får jag gräva djupare och lära mig en helt ny bransch”, säger han.

Forskningsbrev Foto: Jenny Drakenlind (Ek).

Forskningsbrev ska göra skillnad

Sveriges Offentliga Inköpare, SOI, hoppas med stöd av tunga aktörer som Upphandlingsmyndigheten, UHM, på ett genombrott för forskning om offentlig upphandling mellan två årskonferenser.

Lediga jobb

Erfaren jurist till Konkurrensverket

Upphandlare till Stockholms universitet

Offentlig inköpsstrateg/upphandlare, konsultavtal till HBV

Offentlig inköpsstrateg/upphandlare till HBV- Föräldravikariat

IT-upphandlare till Haninge kommun

  • Systemadministratör, e-handel, till Huddinge kommun
  • Upphandlare inom IT till Huddinge kommun
  • Upphandlare till Huddinge kommun
  • Entreprenadupphandlare till Huddinge kommun
  • Strategisk inköpare till Upphandlingsmyndigheten – föräldravikariat
  • Strategisk inköpare till Arbetsförmedlingen
  • Bolagsjurist till Adda
  • Verksjurister till säkerhetspolitisk myndighet
  • Upphandlingschef till Nässjö kommun
ANNONS FRÅN AFF

Vi måste ha en gemensam standard

Enligt Erik Sundström, vd på L&T, har Aff betytt väldigt mycket för branschen, standardiserade avtal gynnar alla. Ett gemensamt språk och en känd struktur gör det möjligt för alla inblandade att läsa och tolka avtalen.

Senaste nyheterna

Tvingas gräva i skattkistanTvingas gräva i skattkistan
Bäst på att undvika domstolBäst på att undvika domstol
Vinner mark med sysselsättningskravVinner mark med sysselsättningskrav
Skånsk duo stärker samarbetetSkånsk duo stärker samarbetet
Ser fram emot att gräva djuptSer fram emot att gräva djupt
Forskningsbrev ska göra skillnadForskningsbrev ska göra skillnad
”Alla möbler bör inte återbrukas””Alla möbler bör inte återbrukas”
Stakar ut nya politikenStakar ut nya politiken
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig skriva bättre avtal

Avtalet är kärnan i affären och avtalsrätten i sig regleras inte i LOU. Därför är det viktigt att du som upphandlare sätter dig in i hur du formulerar korrekta avtal och vad du bör tänka på för att säkerställa en bra affär.

Senaste kommentarerna

  • Bäst på att undvika domstolNotering i marginalen, att undvika domstolar behöver inte vara ett kvalitetsmått. Jag vet inget om dessa genomförda upphandlingar men jag...
  • ”Alla möbler bör inte återbrukas”Från Västra Götalandsregionen har vi länge upphandlat möbler med höga miljökrav. Vi har efterfrågat cirkulärt sedan 2012 men då ville...
  • ”Alla möbler bör inte återbrukas”Tråkigt med branschorganisationer som klagar men inte kommer med en hållbar/genomtänkt lösning. Förslagen är bra men hjälp oss med hur...
  • Så mycket tjänar upphandlareHej Madelene, Upphandling24 och Inköpsrådet håller på att sammanställa en löneundersökning. Där tar vi hänsyn till och frågar efter bland...
  • Så mycket tjänar upphandlareJag hoppas er redovisade statistik inte har klumpat ihop samtliga roller inom upphandling, högsta utbildning hos de som svarat, antal...

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 7 mars 2023 – 1 plats kvar
  • Agil upphandling | 9 mars 2023
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 14-15 mars 2023
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 16 mars 2023
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 21 mars 2023
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 22 mars 2023
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 23 mars 2023
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 29-30 mars 2023
  • LOU på två dagar | 19-20 april 2023
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 3 maj 2023
  • Hållbar upphandling | 10 maj 2023
  • Leda upphandlingar effektivt | 11 maj 2023
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Utnyttja möjligheten att förhandla

Möjligheterna att förhandla inom offentlig upphandling är större än de flesta tror och ger oftast en bättre affär. Men det krävs kunskap i regelverket och i hur du praktiskt går till väga för att förhandla framgångsrikt. Petra Rantzow lär ut sina bästa tips.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Skräppostfilter och försenat mejl–igen
  • Ett år med kravet att begränsa skada
  • Mest läst på Inköpsrådet
  • Då får ogiltigt avtal bestå
  • Ingen fråga, ingen skada
  • Fler nyheter som påverkar it-avtal
  • Ursäkta, vad är klockan? (Del 2)
  • Kontraproduktiv begäran om sekretess
  • Bevis krävs för ”Hamburgundantaget”
  • Nytt år, nya möjligheter!

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »