Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Nej till undantag från LOU

Sveriges allmännytta kan inte räkna med regeringsstöd i sin kamp för att ”slippa LOU”.

| 2022-02-17
Civilminister Ida Karkiainen. Foto Kristian Pohl, Regeringskansliet.

-Vi ser inte att det finns förutsättningar för att allmännyttan ska kunna undantas från upphandlingsregelverket på det sätt som Sveriges allmännytta föreslår, säger civilminister Ida Karkiainen som ansvarigt statsråd för offentlig upphandling.

Hon tillägger:

-Jag är dock beredd att bjuda in företrädare för Sveriges allmännytta för en framåtsyftande dialog om vad som kan göras inom regelverket och även lyssna på förslag om möjliga reformbehov. 

Sveriges allmännytta har som branschorganisation för kommunägda bostadsföretag under en längre tid opponerat sig mot LOU med krav på att företagen istället endast ska omfattas efter allbolagen och dess styrning med affärsmässiga principer och marknadsmässiga villkor.

Kravet har under senare tid förts fram ännu mer intensivt med hänvisning till ökade byggkostnader och bedömningen – baserat på en studie gjord av Tyréns på uppdrag av Sveriges allmännytta – att LOU orsakar en merkostnad på omkring tio procent.

I en debattartikel i Dagens samhälle förnyades kravet av ledningen för Sveriges allmännytta tillsammans med tio vd:ar för kommunala bostadsbolag.

LOU har även börjat ”prissättas” på bolagsnivå. Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden inom Linköpings kommunkoncern, har exempelvis publicerat ett blogginlägg med rubriken ”LOU fördyrar med 100 miljoner kronor varje år”.

Sveriges allmännyttas krav har tidigare inte mött någon större politisk respons, men kritiserats i kommentarer till tidigare nyhetsartikel där de ekonomiska beräkningarna ifrågasatts och där kritiker pekat på risken för korruption utan upphandlingslagstiftning.

Läs mer: AllbolagenIda KarkiainenLinköpings KommunSveriges allmännytta

Fredrik Mårtensson

fredrik@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

6 kommentarer på "Nej till undantag från LOU"

  1. Vän av ordning skriver:
    17 februari, 2022 kl. 12:10

    De stora kommunala bostadsbolagen i Göteborg och Stockholm borde stoppa ner foten och ta Anders och co i örat.

    Om SABO hade lagt samma fokus på att se hur de inom ramen för regelverket kan arbeta för sina medlemmar genom att ta fram tydliga strategier och råd hade organisationen med gemensamma krafter kunnat göra livet lättare för sina medlemsföretag i deras dagliga verksamhet.

    LOU är inte sällan ett härj men det finns helt klara mervärden särskilt utifrån att det säkerställer transparens och därigenom vaccinerar mot korruption.

    De allmännyttiga bolagen hade därtill med en tydligare strategi kunnat ta ett betydligt större ansvar såvitt avser samhällsfastigheter där de, med den kompetens rörande fastighetsförvaltning m.m. kunnat bidra till att stoppa den rovdrift som pågår från privata bolag med utländska riskkapitalister i ryggen köper upp skolor, idrottshallar och äldreboenden runt om i vårt avlånga land.

    Min spaning är att SABO snarare har som långsiktigt mål att inte bara avskaffa LOU utan också förutsättningarna för en offentligt ägd allmännytta genom att underminera det mervärde som de, till skillnad mot privata aktörer, är grunden för att det allmänna ö h t ska ha miljarders miljarder uppbundna i bostadsfastigheter.

    Men så är väl Anders och Iljan (SBB) goda vänner också.

  2. Greta skriver:
    17 februari, 2022 kl. 17:36

    Jag har stor respekt för att det går att ha olika uppfattningar i frågan, om den formuleras: vilken ordning vore, som helhet, bäst?

    Jag reagerade dock på debattörernas formulering: ”Vad få verkar veta är att allmännyttan inte bygger med offentliga medel, vilket ofta anges som ett skäl för att allmännyttan ska omfattas av LOU. Kostnaden för att bygga täcks av hyresintäkter från hyresgästerna och bolagen verkar på en konkurrensutsatt marknad.”.

    Som jag ser det är allmännyttan uppbyggd med offentliga medel, man bygger med hjälp av dessa medel och dess avkastning. Utan offentliga medel, ingen allmännytta. En retorik som bygger på att det inte byggs för offentliga medel framstår som överteknisk, frågan är hur många som övertygas av den.

  3. Po-andersson skriver:
    20 februari, 2022 kl. 11:37

    Vore intressant att se hur man kommit fram till att det blir dyrare.
    Om det beror på att man inte kan gynna lokala leverantörer, vänskapskorruption, riggade upphandlingar, förhandlingar som sker för att få rätt entreprenör, otillåtna kompletteringar av inkomna handlingar så strider det mot alla grundläggande principer vid offentlig upphandling.
    Ett regelverk som tillgodoser samhällets krav på företag/leverantörer och entreprenörer kan aldrig bli fördyrande utan tvärtom en besparing ur ett samhällsperspektiv.
    Pris och kostnad är inte samma sak.
    Jag har varit med även innan LOU och det är inget jag vill ha tillbaka då man systematiskt undvek då gällande frivilliga regler för offentlig upphandling.
    Hur fri konkurrens, likabehandling och de grundläggande principerna kan leda till fördyringar är obegripligt ur ett samhällsperspektiv.
    Nej se till att ta fram ordentliga strategier inom ramen för regelverken i stället för att påstå saker som är direkt felaktiga.
    När det gäller allmännyttiga bolag borde kraven i stället vara ännu större.
    Mycket av denna diskussion handlar om dåliga förberedelser, bristfälliga underlag och tidsbrist.

    År

  4. Sven skriver:
    22 februari, 2022 kl. 11:00

    Det räcker att titta på 10 byggentreprenadprojekt som genomförs inom ramen för LOU från något av de kommunala bostadsbolagen.

    Minst 8 av 10 är uselt skötta med alltifrån bristfällig projektering, kort annonseringstid och gärna sista anbudsdag mitt i industrisemestern. Oftast forceras projekten med dålig framförhållning och planering för upphandling så att när väl beslutet om investering är tagit så stressas ett bristfälligt underlag ut på annons som sedan resulterar i överprövning och/eller ÄTA-arbeten som båda är extremt kostnadsdrivande.

    Men som man bäddar får man ligga.

    Glöm heller inte den senaste trenden med partnering. Väldigt bekvämt för beslutsfattande kommunpolitiker som kortsiktigt behöver fatta investeringsbeslut om kanske 1% av entreprenadsumman för att få igång ett projekt och visa på handlingskraft. Sedan ska löpande räkning gälla med riktpris och vinst på självkostnad i standardiserade byggen i mångmiljonbelopp.

    Tro på fan det blir dyrare än privata alternativ. Undra hur mycket dyrare det skulle bli utan LOU? 20%? 40%?

  5. Po-andersson skriver:
    22 februari, 2022 kl. 12:55

    Instämmer titta tillbaka kring alla skandaler, Göteborg, Trelleborg, Östersund, Sigtuna, Borlänge och många fler.

  6. egon skriver:
    1 mars, 2022 kl. 15:43

    Ministern och KKV med flera verkar ha sagt sitt men debattörerna har rätt i att allmännyttan inte finansieras med skattemedel, den finansieras av de hyror som hyresgästen erlägger. Möjligtvis kan man anföra att aktiekapitalet är skattefinansierat. Hyresgästen, kan med tre månaders uppsägningstid, ta sina skattade pengar till en annan värd eller lägga pengarna på ett egna hem. För egen del inser jag att byggentreprenadupphandlare verkar i en annan verklighet än vad jag själv gör och att klyschan ” betalar man för mycket förlorar man pengar betalar man för lite förlorar man allt” stämmer i stort. Då framstår det inte som speciellt attraktivt att anta ett anbud som är 2 % lägre från en leverantör som bara avser att bygga, fakturera och dra vidare. Annat är det med oss övriga vi blir ju till oss om vi kan sänka kostnaderna några %.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Magnus Johansson

Startar egen skola

Företagarna har tagit fram en egen, digital upphandlingsskola i fem delar. Magnus Johansson ser det som ett komplement till kommunala utbildningar på området.

Gunilla Carlsson. Foto: Melker Dahlstrand, Sveriges riksdag.

Riksdagen: Exit LOU får vänta

Socialdemokraterna får inte igenom sitt önskade snabbspår med undantag från LOU för allmännyttan.. Riksdagen säger nej med stor majoritet, 188 röster mot 93.

Beatrice Nordling Foto: Caitlin Littlewood

Mest affärer med män

Två av tre aktiebolag som det offentliga gör affärer med saknar helt kvinnor i styrelsen. Sveriges kvinnoorganisationer kräver nu åtgärder efter en granskning som visar att offentliga inköp är mindre jämställt än affärslivet i övrigt.

Bytte arbetsgivare efter 18 år

Karriär

Efter 18 år på fordonstillverkaren AB Volvo basar civilingenjören Maria Engebratt numera för inköp på Trafikverkets regioner Syd och Väst. ”Jag gillar att få vara med och driva samhällsutvecklingen framåt”, säger hon.

Tar sikte på -30 och -45

Uppsala universitet vässar sina miljöambitioner med en ny miljöplan där inköpsarbetet får en viktig roll för att nå långsiktiga mål.

Andreas Svahn

Enighet i Örebro om klimatkrav

Örebroregionens upphandlande myndigheter gör gemensam sak om krav på upphandlade transporter. Framöver ska de vara fossilfria.

Lediga jobb

Chef till Skolverkets inköps- och upphandlingsenhet

Upphandlare till Stockholms universitet

  • Upphandlare till Uppsala kommun
  • Upphandlare till Sollentuna kommun
  • Upphandlingscontroller till Uppsala universitet
  • Upphandlingsrådgivare till Riksbanken
  • Senior upphandlare med inriktning IT till statens inköpscentral
  • Förvaltare till Statens inköpscentral
  • Strateg – försörjningsberedskap Region Gotland
  • SVT söker strategisk inköpare
  • Strategisk upphandlare till Jämtkraft
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig skriva bättre avtal

Avtalet är kärnan i affären och avtalsrätten i sig regleras inte i LOU. Därför är det viktigt att du som upphandlare sätter dig in i hur du formulerar korrekta avtal och vad du bör tänka på för att säkerställa en bra affär.

Senaste nyheterna

Startar egen skolaStartar egen skola
Riksdagen: Exit LOU får väntaRiksdagen: Exit LOU får vänta
Mest affärer med mänMest affärer med män
Bytte arbetsgivare efter 18 årBytte arbetsgivare efter 18 år
Tar sikte på -30 och -45Tar sikte på -30 och -45
Enighet i Örebro om klimatkravEnighet i Örebro om klimatkrav
Går längre än EU kräverGår längre än EU kräver
Vill se nej till 30 motionerVill se nej till 30 motioner
GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Senaste kommentarerna

  • Går längre än EU kräverÄr det någon som funderar över hur mycket resurser som krävs för att följa upp alla krav? Alla ställda krav...
  • Går längre än EU kräverFantastiskt, maximerad administration med systemstöd från stenåldern.
  • Alla mot TrafikverketÄntligen händer något mot det självgoda och inkompetenta Trafikverket. Vilket annat bolag skulle försämra komforten för sina resenärer? Det räcker...
  • Sista chansen för löneenkätenHej, den publicerades de 14 februari. Läs mer här: https://upphandling24.se/sa-mycket-tjanar-upphandlare-2023/
  • Sista chansen för löneenkätenHejsan, Vecka 8 har passerat så jag undrar när årets statistik presenteras?

Aktuella utbildningar

  • Kvalificerad IT-upphandlare | 29-30 mars 2023 FULLBOKAD
  • LOU på två dagar | 19-20 april 2023
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 3 maj 2023
  • Hållbar upphandling | 10 maj 2023
  • Leda upphandlingar effektivt | 11 maj 2023
  • Anbuds­utvärdering | 18 oktober 2023
  • Agil upphandling | 19 oktober 2023
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 25-26 oktober 2023
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november 2023
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2023
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2023
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | Hösten 2023
ANNONS FRÅN AFF

”Aff är det givna alternativet”

Aff har revolutionerat avtal och upphandlingar för tjänsteentreprenader. ”Nyckeln till framgång är att branschens parter tillsammans står bakom Aff”, säger advokaten Pehr Jacobson

ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lägg inte avtalet i byrålådan!

Likväl som du gör upphandlingar måste du jobba aktivt med uppföljningar av avtal, det är en viktig byggsten i en verksamhet och något som måste prioriteras menar Petra Rantzow, expert på avtalsförvaltning och kursledare på Upphandling24.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • EU-domstolen klargör kontrollkriteriet
  • Kunskap och rutin för hållbara affärer
  • Vad omfattas egentligen av sekretess?
  • Dialogmöten höjer konstens kvalitet
  • Då ska ska-kraven vara uppfyllda
  • Det positiva med överprövning
  • Några betalar men ingen kan uteslutas
  • Bevis för onormalt lågt pris i anbud
  • Intervallutvärderingens sista suck
  • Medvetet oförstående eller okunniga?
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Hållbarhet handlar inte alltid om miljön

Du behöver förstå grunden för att kunna bli en bra kravställare. Det är så lätt att hållbarhetsfrågan bara blir miljö eller som jag också märkt, bara blir klimat, det är ju många fler frågor än så inom området! Det menar Malin Möller, hållbarhetsexpert och kursledare på Upphandling24.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »