Många vill ha en större andel svenska råvaror i de offentliga måltidsverksamheterna. Men vad krävs för att nå dit när lagstiftningen förbjuder offentliga upphandlare och kostchefer att fråga på just svenskt?
Det var temat för ett seminarium under Almedalsveckan i Visby arrangerat av Kost & Näring, en branschförening inom Ledarna.
En av paneldeltagarna var Emma Breheim, inköpschef i Luleå kommun och ordförande i SOI, Sveriges offentliga inköpare.
– Vi diskuterade bland annat vikten av att ha en dialog innan man kör igång en livsmedelsupphandling. Då får man en bild av hur marknaden ser ut och kan formulera krav som åtminstone inte stänger ut de lokala leverantörerna, säger Emma Breheim.
Hon lyfte också fram SOI:s krav att skynda på förenklingen av LOU. Exempelvis genom att slopa annonseringskravet över direktupphandlingsgränsen.
– Vi bör absolut nyttja möjligheterna att förenkla. Det skulle göra det lättare att upphandla mer svenska livsmedel, säger Emma Breheim.
Medverkade gjorde också civilminister Ardalan Shekarabi. Han pratade bland annat om målet att svenska krav för djurskydd ska gälla i hela EU.
Det innebär till exempel att maxtiden för transport av djur till slakt kortas samt att antibiotikaanvändningen minskar.
Här finns en länk till hela seminariet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer