Destination Kalmar utsåg i sin tjänstekoncessionsupphandling ett skuldsatt restaurangföretag för driften av den ombyggda prestigerestaurangen på Kalmar slott. I och med skulderna kunde restaurangen inte få utskänkningstillstånd, något som konstaterades strax innan öppning.
Samarbetet med Slottsrestaurangen Kalmar, som skulle driva verksamheten genom de erfarna krögarna Charlotta och Tomas Begic, avslutades därför. Ett kortare ”nödavtal” tecknades med en annan leverantör som anställde krögarparet Begic.
Från och med den 1 januari 2015 tar Charlotta och Tomas Begic själva över kontraktet. De var en del av den tjänstkoncessionsupphandling som gjordes och har den erfarenhet och det kunnande som har eftersökts.
– Det var deras kompetens och erfarenhet som avgjorde valet av leverantör, så det känns mycket bra att de nu tar över i egen regi. De har på kort tid byggt upp en serveringsverksamhet som håller mycket hög kvalitet, säger Mimmi Mannheimer, slottschef vid Kalmar slott.
Om- och tillbyggnaden av kök och serveringsytor på Kalmar slott är speciell. För första gången på 120 år fick slottet en tillbyggnad i form av ett nytt kök samtidigt som delar av interiören byggdes om för att förbättra serveringsytorna. Bland annat öppnades Gustav Vasas valv från 1500-talet för middagsgäster.
Restaurangkontraktet är en tjänstekoncession som inte omfattas av upphandlingsskyldighet enligt LOU. För att konkurrensutsätta verksamheten valde Destination Kalmar ändå att göra en tjänstekoncessionsupphandling.
Skuldsatt företag får inte servera på slottet
Efter ett antal turer får Kalmar slott nu en fungerande restaurangverksamhet. Klen kontroll från Destination Kalmars sida gjorde att ett företag med usel ekonomi vann det ursprungliga kontraktet.
| 2014-11-26
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer