Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • AI för upphandlare
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Fortsättningskurs IT-upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

Underkänner Skellefteås analys

Skellefteå Kraft gjorde en ytterst begränsad marknadsundersökning som inte ger stöd för att det bara finns en möjlig leverantör. Därför ska bolaget betala 1,2 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift, anser Konkurrensverket.

| 2023-11-17

I april 2023 ingick Skellefteå kommuns bolag Skellefteå Kraft ett ramavtal om en styr- och samverkansmodell utan att först annonsera. Ramavtalet uppgår till ett värde av knappt 17 miljoner kronor.

Enligt bolagets marknadsanalys finns det bara en leverantör på marknaden som kan genomföra de tjänster som ramavtalet omfattar.

Ingen annonsering av upphandlingen behöver därför göras, enligt bolaget, som hänvisar till undantag från annonsering av tekniska skäl och ensamrätt.

Konkurrensverket anser däremot att Skellefteå Kraft genomfört en ytterst begränsad marknadsundersökning. Den ger inte stöd för att det endast finns en leverantör på marknaden som kan erbjuda de tjänster bolaget har behov av.

Affären uppfyller inte kraven på undantag i lagen om upphandling inom försörjningssektorerna, LUF, och är därmed en otillåten direktupphandling.

Konkurrensverket vänder sig därför till Förvaltningsrätten i Umeå och yrkar att Skellefteå Kraft ska betala 1,2 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

Läs mer: Otillåten DirektupphandlingSkellefteå KommunSkellefteå Kraft

Olof Axelsson

olof@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

7 kommentarer på "Underkänner Skellefteås analys"

  1. T skriver:
    17 november, 2023 kl. 13:36

    Så oerhört enkelt att undvika misstag av detta slag bara man lägger 10 dagar på frivillig förhandsinsyn.

  2. P skriver:
    20 november, 2023 kl. 07:42

    Frivillig förhandsinsyn var precis det som använts i det här fallet…

  3. T skriver:
    20 november, 2023 kl. 16:14

    Sant. FI stänger bara dörren för ÖP av upphandling eller ogiltigförklarande av avtal. Det är fortfarande tillåtet för leverantör att begära skadestånd eller för KKV att döma ut upphandlingsskadeavgift, om åberopandet av grunden för förhandlat förfarande utan föregående annonsering var felaktig men FI gick till korrekt. Litet märkligt att den skydda mot vissa konsekvenser men inte andra om UM gör fel.

    Enligt UHM:s Q/A -17 är FI avsedd att användas när UM är osäker på om den gjort rätt bedömning av omständigheterna i den enskilda upphandlingen. Denna vägledning är en smula missvisande då den inte varnar för risken att KKV ändå bedömer att FI inte utgör tillräcklig marknadsanalys och utdömer konkurrensskadeavgift.

  4. Senior skriver:
    21 november, 2023 kl. 07:53

    Jag tycker att KKV:s bedömning är klockren. KKV är tillsynsmyndighet och ingen överprövningsinstans. Vi har under det senaste året sett ett flertal fall där UM använt FI och gått på pumpen när de blivit synade av KKV. Väl satsade skattekronor när KKV gjorde en riktad insats på genomförda FI.
    I aktuellt fall behöver nog UM se sig själv i spegeln. Om man är osäker på den aktuella leverantörsmarknaden och vid tveksamhet bör man hellre annonsera upphandlingen publikt istället för att chansa med en FI. Jag tror att det har att göra med att kompetensen i upphandlarskrået sjunker i takt med att alltfler juniorer produceras i olika utbildningar och kastas in i jobbet utan att ges en seriös inskolning i arbetet men också att de som blir chefer i de uppoppande ändamålsenliga inköpsorganisationerna många gånger saknar inköpskompetens.
    UHM :s vägledningar kan vara bra ibland, men saknar alltför ofta spets.

  5. Uppgiven upphandlare skriver:
    21 november, 2023 kl. 08:34

    Vad är då syftet med en frivillig förhandsinsyn? Varför finns det överhuvud taget? Överprövningar är betydligt lättare att hantera än ev. skadeståndsmål och konkurrensverkets krävande processer.

    Just nu verkar frivillig förhandsinsyn mer vara en frivillig begäran av process om upphandlingsskadeavgift än något annat.
    Hade upphandlande myndighet bara upphandlat tjänsterna otillåtet utan att säga något mer om det så hade de antagligen fått mindre problem, vilket är sorgligt då konkurrensverket verkar vara ute efter att straffa de som försökt göra rätt.

    Man ska också komma ihåg vilken resurskrävande övning en upphandling över tröskelvärdet är och vad det faktiskt kostar i arbetstid och resurser som tas i anspråk från kärnverksamheten för att kravställa och utvärdera.
    Om upphandlande myndighet såg det som väldigt osannolikt att någon mer än en leverantör skulle kunna lämna anbud så skulle en öppen upphandling inte bara vara svårt att få beställarna att engagera sig i, men också ett respektlöst hanterande mot de leverantörer som behöver lägga resurser på att läsa igenom underlaget bara för att konstatera att de inte kommer att kunna lämna anbud. Ett jobbigt spel för gallerierna och en upphandling på låtsas alltså.
    Min uppfattning är att det är därför frivillig förhandsinsyn finns – för att kunna undvika låtsasupphandlingar och minska onödig byråkrati. Konkurrensverket och de som kommenterat artikeln verkar vara av en annan åsikt så jag antar att jag är i minoritet.

    Tänkte avsluta med att säga att jag inte är insatt i det aktuella ärendet utan det jag skriver utgår från andra erfarenheter av förhandsinsyn.

  6. M skriver:
    22 november, 2023 kl. 13:46

    Jag är benägen att hålla med Uppgiven upphandlare. Om man menar allvar med att minska den administrativa bördan så borde man kunna uppvärdera betydelsen av annonseringar som syftar till att ge marknaden en chans att agera och reagera innan avtal sluts. Ingen är betjänt av att genomföra låtsasupphandlingar för syns skull.

  7. Davis skriver:
    23 november, 2023 kl. 07:57

    Felet här ligger i att KKV inte är bundna av lagens upphandlingstidsfrister, utan tillåts agera långt efter att en avtalsspärr i ett ärende om frivillig förhandsinsyn (FFI) har passerat och UM hunnit teckna (och i många fall t.o.m. verkställa) avtal med en utpekad leverantör. Då är rättssäkerheten lika med noll!

    I den perfekta av världar hade man kunnat önska sig en lagändring som säger att KKV, likt leverantörssidan, har avtalsspärrens 10 dagar på sig för att ifrågasätta upphandlingen och påkalla granskning, därefter upphör deras tillsynsmandat.

    I och med ändringarna avseende institutet “frivillig förhandsinsyn” som fjolårets laguppdateringar medförde (förfarandet är numer frivilligt även över tröskelvärdena), hade en reglering om preklusion av KKV:s tillsynsmandat bidragit till ökad rättssäkerhet vad gäller denna typ av upphandlingar, samtidigt som “duktiga” UM som förhandsannonserar sina direktupphandlingsintentioner inte riskerar att bestraffas just för att de “stuckit ut hakan”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Dalatrafik backar från miljardkrav

När Dalatrafik upphandlade kollektivtrafik var kravet att leverantörerna skulle omsätta minst en miljard kronor om året. Efter hård kritik har kravet nu sänkts till 400 miljoner kronor.

Upphandling tar plats i Almedalen

Nu är Almedalsveckan i Visby i gång. Ett 30-tal av årets evenemang har koppling till upphandling. Elva av dem går att följa digitalt.

Backa inte – ställ krav på oss!

Debatt

Vi behöver strängare klimatkrav för att realisera en mer hållbar utveckling av vår svenska byggindustri. Bygg- och fastighetssektorn står för över 22 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser i dag. Det kan inte få fortsätta – så ställ tydliga och mätbara krav på oss, skriver Lindbäcks vd Stefan Lindbäck i ett öppet brev till bostadsminister Andreas Carlson.

“Fel slå ihop Digg och PTS”

De negativa effekterna av att slå ihop Myndigheten för digital förvaltning med Post- och telestyrelsen väger tyngre än de positiva. Det anser Konkurrensverket som i sitt remissvar varnar för ökad rollkoncentration och risk för intressekonflikter.

Färre väljer valfrihetssystem

Den nedåtgående trenden för valfrihetssystem fortsätter. Det senaste året har antalet minskat från 451 till 437, enligt statistik från Upphandlingsmyndigheten.

Låg kickback blir något högre

Efter flera år av gradvisa sänkningar väljer Sinfra att höja sin kickback med 0,2 procentenheter till 0,9 procent från 1 juli.

Lediga jobb

MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Upphandlare till MSB

MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Inköpare till MSB

Senaste nyheterna

Dalatrafik backar från miljardkrav
Upphandling tar plats i Almedalen
Backa inte – ställ krav på oss!
“Fel slå ihop Digg och PTS”
Färre väljer valfrihetssystem
Låg kickback blir något högre
Mångfald och AI trendar på Anbudsdagen
Mössan på med kommunala köp
Sara Baeckmark“Namnet speglar kulturen”
Kommunen segrare i Värnamotvist
Dalauppror mot miljardgräns
Skanskas låga pris godkänns
MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskapUpphandlare till MSB
MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskapInköpare till MSB
Synar korruption vid upphandling
Välkomnar försörjningsavtal
“Ta mer risk, upphandlare”
TranåsOmtag i Tranås efter KKV-kritik
Tyck till om uppföljning
Drömmer om kortare arbetstid
ANNONS FRÅN INDUS OCH EXPANDIA

Guide: Upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Här får du tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Ladda ner kostnadsfritt >

Mest visade inlägg

  • Skanskas låga pris godkänns
  • “Namnet speglar kulturen”
  • Mössan på med kommunala köp
  • Synar korruption vid upphandling
  • Upphandling tar plats i Almedalen
  • Låg kickback blir något högre
  • Välkomnar försörjningsavtal
  • Kommunen segrare i Värnamotvist
  • Dalauppror mot miljardgräns
  • Varnar för saboterade upphandlingar

Läsarnas åsikter

Marianne Hammarström : Skanskas låga pris godkänns
Håller med Anna. Det är ett skämt för oss upphandlare också. Varför ska vi lägga tid på att utredda om…
Monica : Mössan på med kommunala köp
Är detta verkligen något en kommun ska ägna sig åt? Fint syfte såklart men är det en kommunal angelägenhet att…
Peter : Skanskas låga pris godkänns
Gärna en uppföljande kommentar ifrån Jkpg kommuns jurist som, mer eller mindre, förmätet lät uttala: "för mig handlar det om…
Anna : Skanskas låga pris godkänns
Det känns som ett spel för gallerierna det här med onormalt låga priser. I verkligheten händer ju ingenting. Det går…
Karoline Holmberg : ”Från pärm till skärm”
Jag skulle snarare säga att man behöver analysera e-handelslösningarna för att se vilka av dem som är lämpliga för vilken…
Arian Dushku : När skattekontot visar leverantörsproblem
Hej Andreas, Tack för dina ord och din fråga! Skattekontot kan berörd leverantör beställa via Skatteverket. Be dem ange erat…
Linus Jeppsson : ”Från pärm till skärm”
Håller med Erik ovan. Det är tyvärr inte riktigt allt som lämpar sig för elektronisk beställning. Medan de flesta varor…
Andreas : När skattekontot visar leverantörsproblem
Tack Arian för bra artikelserie. Men hur får man smidigt tillgång till skattekontot?
Erik : ”Från pärm till skärm”
Det bör göras en utredning om vilka varor och tjänster som inte lämpar sig för e-beställning, om detta inte likställs…
Miaman : ”Från pärm till skärm”
Det var sannerligen på tiden! :D
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Mångfald och AI trendar på Anbudsdagen

Vill du veta hur du undviker onödiga anbudsmissar och hur AI kan underlätta i anbudsprocessen? Är du dessutom nyfiken på hur kulturell mångfald är något du kan dra nytta av i anbudsarbetet? På Anbudsdagen den 14 oktober på Bygget i Stockholm samlas leverantörer från hela Sverige till en heldag för att lyssna till experter som delar med sig av tips och insikter för att göra fler och bättre offentliga affärer.

Aktuella utbildningar

  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • AI för upphandlare | 27 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 4 december
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Fortsättningskurs IT-upphandling | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Tillämpat krav som inte uttryckligen framgått
  • Hetaste rättsfallen från första kvartalet
  • Mer restriktiv bedömning av avvikelser?
  • Bakläxa om utredningsansvar
  • Juridisk rapport om miljömärkning i upphandling
  • Förtroendet för rättskipningen riskerar att urholkas
  • Förslag 3: Ta bort verksamhetskriteriet i Hamburg-undantaget
  • Inga krav som inte uttryckligen följer dokument
  • Förslag 2: Gör teckal-undantaget mer lättläst
  • Hur allvarligt fel krävs för uteslutning?

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »