Enligt Ekomatcentrums senaste kartläggning är Uppsala idag inte särskilt bra på att upphandla ekologiskt producerade produkter. Medan Lund och Borlänge ståtar med en 49-procentig andel ekologiska varor ligger Uppsala på 16 procent.
Kommunen ligger alltså en god bit från de 25 procent som regeringen satte upp som mål för offentlig sektor fram till 2010. Fast på den saken ska det nu bli ändring. År 2023 ska ekomatsandelen vara 100 procent.
– Målet gäller inte bara kommunens egna inköp utan all mat som serveras i den kommunfinansierade verksamheten, säger Charlotta Frenander, upphandlingschef i Uppsala kommun, som betonar att även exempelvis privata entreprenörer som driver vårdboenden alltså berörs av målet.
Charlotta Frenander berättar att redan i det nya livsmedelsavtal som börjat gälla den 1 juli har en rad produkter bytts ut mot ekologiskt producerade varianter.
– Vi har hittills inte haft något uttalat ekomatsmål, men det nya miljö- och klimatprogrammet ger oss tio år att successivt höja andelen ekologiskt producerad mat.
Alla kommande upphandlingar och avtal ska anpassas till kommunens matmål. Och det handlar alltså inte enbart om livsmedelsupphandlingar. I exempelvis kommande upphandlingar av HVB-hem och liknande kommer det att ställas krav på ekologiska livsmedel.
Många faktorer spelar in när det gäller frågan om Uppsala kommer att lyckas. Hit hör tillgången på ekologiska varor.
– Genom vårt tydligt uttalade mål hjälper vi att skapa förutsättningar för denna marknad.
Uppsala är inte ensamt om att spänna bågen. Lund, Malmö och Västerås har också satt upp 100-procentsmål. Gemensamt för dessa kommuner är att de redan idag har en betydligt större ekoandel än Uppsala.
Uppsala med i 100-procentsklubben
Uppsala kommun har höga mål när det gäller upphandlade ekologiska livsmedel. År 2023 ska all mat som serveras i kommunens skolor och äldreboenden vara tillagade från ekologiska råvaror.
| 2014-08-07
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer