Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Anbud
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenad
    • IT-upphandling
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Ändring av upphandlat avtal

En dom från Kammarrätten i Sundsvall behandlar en rad påstådda ändringar i ett avtal och tar upp om de är tillåtna utifrån 17 kap. LOU. Martin Bogg och Joel Fingal, Advokatfirman Delphi, analyserar domen.

| 2019-09-20
Martin Bogg och Joel Fingal, Advokatfirman Delphi.

Fakta i målet

Kramfors kommun upphandlade maskin- och transporttjänster samt vinterväghållning. Örnfrakt ekonomisk förening antogs som leverantör och den andra deltagande leverantören VTG Entreprenad ansökte om överprövning.

Efter att ansökan om överprövning avslagits tecknade kommunen och Örnfrakt avtal den 27 september 2017. VTG ansökte därefter om överprövning av avtalets ogiltighet. VTG:s yrkande omfattade även ett andra avtal då kommunen och Örnfrakt ersatt det första avtalet med ett nytt.

VTG menade i sin ansökan om ogiltighet att avtalet innehöll flera förändringar i villkoren jämfört med avtalsutkastet från upphandlingsdokumenten. Vissa av ändringarna framgick inte av själva avtalet men fanns i stället dokumenterade i mötesprotokoll. De påstådda ändringarna gällde följande delar:

Justering i formuleringen av leverantörens ansvar för fel. ”Fel” hade ändrats till ”mindre fel”. Leverantörens ansvar hade i den nya lydelsen av bestämmelsen fått en beloppsgräns. Därutöver hade kommunen tagit bort ett villkor om ersättning för ekonomisk skada. Justeringen hade gjorts i avtalets punkt 9.5 medan ansvar för fel även reglerades i punkterna 9.3, 9.4 och 9.6.

Ändrade fordonskrav. Kommunen tillät under vissa omständigheter användning av fordon med lägre miljöklass och tillät för vissa arbetsuppgifter andra fordon jämfört med avtalet.

Justering av prisbilagan. Kommunen och Örnfrakt hade kommit överens om att vissa poster skulle läggas till prisbilagan, till exempel maskiner som inte tidigare tagits upp i prislistan. De hade även gjort en uppdelning av vissa poster på fler mindre delar.

Förvaltningsrätten ansåg att de ändringar av avtalet och de övriga överenskommelser som gjorts mellan kommunen och Örnfrakt var så väsentliga att avtalet skulle ogiltigförklaras.  Kommunen överklagade domen till kammarrätten som meddelade prövningstillstånd.

Domstolens bedömning

Målet innehöll flera påstådda ändringar av avtalet och därför fick kammarrätten möjlighet att pröva flera av de relativt nya bestämmelserna i 17 kap. LOU som gäller ändring av avtal.

Kammarrätten prövade bestämmelsen om ändringar av mindre värde samt bestämmelsen om icke väsentliga ändringar.

När det gäller ändringen av påföljdsregleringen ansåg kammarrätten att det inte fanns någon otillåten ändring, eftersom ändringen i punkt 9.5 inte kunde läsas isolerat från andra bestämmelser. Kammarrätten tog fasta på att leverantörens ansvar, när hela avtalet beaktades, inte inskränktes eller begränsades beloppsmässigt. Därmed var ändringen inte väsentlig (17 kap. 14 § LOU).

När det gällde ändrade miljökrav så gjorde kammarrätten bedömningen att det förelåg en ändring eftersom kommunen hade tillämpat ett undantag för miljökrav för den del av tjänsten som avsåg vinterväghållning, trots att det inte stod i avtalet.

Med hänsyn till att den ekonomiska skillnaden i att använda fordon, med eller utan föreskrivna miljökrav, understeg såväl tröskelvärdet som tio procent av kontraktsvärdet gjorde kammarrätten bedömningen att ändringen var av mindre värde och därmed tillåten (17 kap. 9 § LOU).

Ändring av maskintyp ansågs av kammarrätten inte utgöra en ändring, baserat på att det i upphandlingsdokumenten inte framgick tydligt vilka maskiner som faktiskt skulle användas.  

I prisbilagan hade kommunen och Örnfrakt kommit överens om att lägga till cirka 40 poster, som hade benämnts som säsongsersättning. Kommunen anförde att de tillagda posterna skulle ses som en uppdelning av den totala säsongsersättningen och att den totala ersättningen enligt posterna inte översteg den ursprungligen avtalade säsongsersättningen.

Kammarrätten tog fasta på vad kommunen sagt och drog slutsatsen att de tillagda posterna inte innebar att Örnfrakt hade rätt till ytterligare ersättning. Därmed förelåg ingen ändring.  

För övriga poster som lagts till i prislistan gjorde kammarrätten bedömningen att dessa var av mindre värde och därmed tillåtna. Någon ändring av avtalets övergripande karaktär förelåg inte heller (17 kap. 9 § LOU).  

Sammantaget förelåg inga otillåtna ändringar enligt 17 kap. LOU. Kammarrätten ändrade därmed förvaltningsrättens dom och avslog VTG:s ansökan om överprövning av avtalens giltighet.

Analys

I en avtalsrelation uppkommer ofta situationer som innebär att det ingångna avtalet kan behöva justeras. Tidigare fanns endast EU-domstolens praxis att ta hänsyn till, men med nya LOU infördes uttryckliga bestämmelser som i viss utsträckning underlättar bedömningen om en avtalsjustering kan tillåtas eller inte.

I LOU:s kapitel 17 finns numera sex separata vägar till ett ändrat offentligt kontrakt. En ändring måste hitta stöd i någon av dessa sex bestämmelser för att vara tillåten enligt LOU. I annat fall riskerar ändringen att betraktas som en otillåten direktupphandling.

Avgörandet är ett av relativt få från kammarrätt som tillämpar de uttryckliga bestämmelserna om ändring av avtal i 17 kap. LOU.

Vad som är särskilt intressant med kammarrättens avgörande är kammarrättens metod för att bedöma ändringarna.

Kammarrätten betraktar varje ändring var för sig. Motsatsen skulle vara om rätten bedömer alla ändringar tillsammans och gör en samlad bedömning om ändringarna är en väsentlig ändring.

Det får på goda grunder förmodas att om flera små ändringar ska läggas samman och bedöms tillsammans, ligger det närmare till hands att ändringarna anses väsentliga.

Att betrakta ändringarna enskilt och var för sig bör således i regel innebära att genomförda ändringar mer sällan betraktas som väsentliga.

Om kammarrättens metod för bedömningen av genomförda ändringar blir etablerad, borgar detta alltså för ett utökat utrymme för att ändra offentliga kontrakt.

Det är samtidigt intressant att kammarrätten använder upphandlingsdokumentens otydlighet som skäl för att tillåta vissa ändringar. Ett tydligt krav är alltså svårare att ändra än ett mer otydligt krav.

Nu ska detta inte tolkas som att upphandlande myndigheter medvetet bör vara otydliga i ingångna kontrakt. Otydliga avtal leder sällan till något positivt för någon av parterna.

Om en otydlighet väl uppdagas i ett offentligt kontrakt av parterna, bör det dock beaktas att utrymmet för att genomföra nödvändiga förtydliganden av avtalet troligen är större. Det blir intressant att följa om underinstanserna anammar kammarrättens synsätt.

Målnummer och domstol

Kammarrätten i Sundsvalls dom den 3 juli 2019 i mål nr 2637-18.

Sammanfattning

Kammarrätten skulle bedöma om de ändringar som kommunen och Örnfrakt gjort i anbudet var tillåtna enligt LOU. Kammarrätten, som gör en annan bedömning av samtliga framförda invändningar än förvaltningsrätten, konstaterar att ändringar av avtalet gjorts i vissa delar. Men ändringarna har varit förenliga med bestämmelser i 17 kap. LOU.

Därmed har det inte funnits skäl att ogiltigförklara avtalet mellan kommunen och Örnfrakt.

Läs mer: Rättsfallsanalys

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Fler nyheter

Kritiserar två regioner

Branschorganisationen Sveriges Bussföretag har granskat hur väl landets regioner
följer de nationella rekommendationerna när de upphandlat kollektivtrafik. Skåne får ros. Gotland och Gävleborg får ris.

Chef igen – nu som interim

Karriär

I fjol lämnade upphandlingschefen Katja Bähr Tyresö kommun för konsultbolaget Knowit. Under 2022 är hon inhyrd inköpschef på Stockholm Vatten och avfall. ”Ett år en fantastisk tid. Man får sätta sin egen prägel men krafterna hinner inte ta slut”, säger hon.

Foto: Mostphotos

”Kan inte agera detektiver”

Nya regelverk innebär att upphandlare behöver lyfta på många stenar för att utreda om leverantörerna är ”hela och rena”. Men det är inte rimligt att förväntas vara EU:s detektiver. Det anser Addas bolagsjurist Lotta Olsson.

Foto: Mostphotos

Efterlyser tydligare stöd

Kommunerna i Dalarna vill ha tydligare stöd kring hållbar upphandling. Det nuvarande stödet uppfattas som otydligt och rörigt, enligt en enkät.

Foto: Region Blekinge

Agerar efter upphandlingsmissar

Bristerna i Blekinge Kompetenscentrums upphandlingar får ledningen för Region Blekinge att agera. Alla som arbetar med inköp ska gå en obligatorisk webbutbildning för certifierade inköpare.

Döms för insiderbrott vid bussaffär

Fyra personer fick förhandsinfo om att ett börsnoterat bolag förlorat Umeå kommuns bussupphandling, och sålde sina aktier innan tillkännagivandet. Nu har Svea hovrätt dömt dem för insiderbrott.

Lediga jobb

Strategisk inköpare, Affärsområde IT och Förvaltning, Sektion Inköp HR IT

Erfaren upphandlare

Upphandlare med känsla för hållbara affärer

Familjebostäder Stockholm

Familjebostäder söker Inköpsstrateg

Familjebostäder Stockholm

Familjebostäder söker Strategisk inköpare

Upphandling Södertörn

Upphandling Södertörn söker upphandlare

  • Upphandlare med controlleransvar till Halmstads Energi och Miljö AB
  • Upphandlare till Tyresö kommun
  • Inköpsanalytiker i början av sin karriär till Nacka kommun!
  • Inköpare som vill utvecklas i Nacka kommun!
  • SIS söker en junior upphandlare
  • SIS söker en senior upphandlare
  • Upphandlare till KTH
  • Upphandlare, entreprenad till Huddinge kommun
  • Upphandlare till Piteå kommun
  • Hållbarhetsansvarig till Statens inköpscentral
  • Erfaren Upphandlare till Kista eller Linköping
  • Jurist till inköpsenheten, placering Stockholm
  • Inköpschef, Skellefteå kommun
  • Upphandlingschef till Orust kommun
ANNONS FRÅN AFF

För oss är Aff ett viktigt verktyg

Om inte Aff fanns skulle  vi tvingas att skapa vår egen standard för att definiera vårt drift- och underhållsuppdrag, i stället för att kunna luta oss mot en branschstandard. Det skulle vara både jobbigt, ineffektivt och kostsamt, säger Andreas Mattsson områdeschef på Region Halland.

Senaste nyheterna

Kritiserar två regionerKritiserar två regioner
Chef igen – nu som interimChef igen – nu som interim
”Kan inte agera detektiver””Kan inte agera detektiver”
Efterlyser tydligare stödEfterlyser tydligare stöd
Agerar efter upphandlingsmissarAgerar efter upphandlingsmissar
Döms för insiderbrott vid bussaffärDöms för insiderbrott vid bussaffär
Underkänner coronasamordningUnderkänner coronasamordning
De vill följa upp hållbarhetskravDe vill följa upp hållbarhetskrav
GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Senaste kommentarerna

  • Vill skrota LOU för allmännyttanIntressant iakttagelse från utredaren att "bolag alldeles uppenbart inte offentligrättsliga organ". Kan inte annat än undra hur SKR kommer ställa...
  • Anklagas för ojusta metoderNorstedts Juridik har försökt förmå kommuner att ogiltigförklara eller säga upp avtal som de har ingått med JP Infonet om...
  • Överträffar målen för klimatetVar är resultatet? Vilka siffror redovisas och för vad? Vem och hur gjorde beräkningen? Menar Region Stockholm att varje inköp...
  • Anklagas för ojusta metoderFattar inte vad som står. Vem anklagar vem ?
  • LOU-striden i BodenJa vilket fruktansvärt nederlag. Först avyttrar man kommunal egendom till privata intressen till skattebetalarnas stora förlust. Sedan fälls man i...

Aktuella utbildningar

  • Agil upphandling | 9 november
  • LOU på två dagar | 10-11 maj
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | Hösten 2022
  • Anbuds­utvärdering | 13 oktober
  • Hantera överprövningar | 10 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 18-19 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 19-20 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 18 oktober
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2022
  • Leda upphandlingar effektivt | 6 december
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 17 november
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig skriva bättre avtal

Avtalet är kärnan i affären och avtalsrätten i sig regleras inte i LOU. Därför är det viktigt att du som upphandlare sätter dig in i hur du formulerar korrekta avtal och vad du bör tänka på för att säkerställa en bra affär.

ANNONS  FRÅN UPPHANDLING24

Råd och skratt för vinnande anbud

Inspiration, kunskap, tips, erfarenhetsutbyte, skratt och nätverkande. Det får medlemmarna i Upphandling 24:s digitala anbudsnätverk för leverantörer som vill lära mer om och komma vidare i upphandlingsarbetet.

UH24 Utbildning – Hitta kursen för dig!

Det är här vi tar innehållet från våra konferenser och produkter och förvandlar det till konkret kunskap – som lyfter din kompetens till helt nya nivåer.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *
ANNONS  FRÅN UPPHANDLING24

Ulrika Lindgren

Nätverket utvecklar anbudsarbetet

Ulrika Lindgren, anbudschef på arkitektkontoret AIX, är medlem i Upphandling24:s anbudsnätverk. Det har hjälpt henne att utveckla processen för att lämna vassare anbud.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »