– Det finns väldigt mycket bestämmelser med upphandlingar och upphandlingsregler. Vi har ett matavtal där vi köper livsmedel, därför köper vi levande djur för det är inte livsmedel på samma sätt. Det är ett sätt att främja lokala kök, säger Åke Remén, kostchef i Härjedalens kommun, till SvT om lösningen.
De hönor som kommunen köpt har hysts in hos en lokal producent, Ägg i Byvallen, och ska täcka ungefär hälften av kommunens behov av ägg till skolor och äldreomsorg.
Sedan tidigare har kommunen upphandlat 24 kor för placering på flera lantbruk i kommunen, en lösning som väckt intresse bland andra kommuner.
Härjedalens kommun har en öppenhet att köpa in fler djur med försörjningstryggheten som en allt viktigare faktor.
– Från politikens sida är vi fullt beredda att gå vidare med okonventionella lösningar även inom andra sorters livsmedel. Idéer är välkomna, säger Lars-Olof Mattsson, moderat ordförande i kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott, i en text på kommunens webbplats.
Åke Remén tillägger:
– Det är viktigt att vi har klimatsmart mat. Vi har valt att satsa på just ägg eftersom det är en bristvara för tillfället, då det just nu är stora problem med äggproduktionen i Sverige, säger kommunens kostchef Åke Remén.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer