Upphandlingsmyndigheten har nu tagit fram en uppdaterad lista till stöd för upphandlare och kostansvariga i offentliga kök som vill ta ett hållbarhetsansvar vid beställning av fisk.
Listan går igenom olika arter av vildfångad och odlad fisk och skaldjur, så kallad sjömat, och klassificerar dem i “bra”, “var försiktig”, eller “avstå”. Syftet är att underlätta att välja alternativ som kommer från hållbart fiske.
– Varje år samlas vi tillsammans med fiskbranschen och beställare och upphandlare i offentlig sektor och går igenom och uppdaterar listan enligt rådande rekommendationer, säger Monica Sihlén, Segmentsansvarig för livsmedel på Upphandlingsmyndigheten.
Det är viktigt att komma ihåg att även fisk och skaldjur är säsongsprodukter och tillgång, pris och stabilitet i bestånd varierar under året. Genom att använda fisklistan som stöd kan man vara säker på att den fisk som serveras i de offentliga köken inte bidrar till utfiskning av världshaven.
Listan baseras på Världsnaturfonden WWF:s fiskguide och rekommendationer från det Internationella rådet för havsforskning (ICES) och är speciellt framtagen för offentlig sektor. Det innebär att vissa arter som inte finns med i WWF:s fiskguide som ofta serveras i offentliga kök har lagts till på Upphandlingsmyndighetens fisklista, till exempel kapkummel och chilensk hoki.
Andra arter som sällan serveras inom offentlig sektor som hummer och kräftor har tagits bort från listan för att skapa ett relevant stöd till ansvariga för måltidsplanering, upphandling och beställning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer