I rapporten Fakta om offentliga måltider 2018 har Livsmedelsverket kartlagt måltider i kommunalt drivna förskolor, skolor och omsorgsverksamheter.
När det gäller matens ursprung uppger 38 procent att de till över 90 procent köper in svenskt obearbetat nötkött. Motsvarande andel för svenskt obearbetat fågelkött är 45 procent.
Samtidigt uppger 35 respektive 36 procent att de inte vet, eller inte vill svara på, var köttet kommer ifrån.
Något som upprör Pirjo Gustafsson, ansvarig för offentlig upphandling på branschorganisationen LRF.
– Det är anmärkningsvärt. Bristen på svar från så många är en utmaning och samtidigt en möjlighet. Det finns en vilja i storhushållsbranschen att köpa svenskt och man efterlyser verktyg som gör det lättare att följa upp.
Svenskmärkningen Från Sverige kan vara ett sätt att underlätta uppföljning och en del grossister ursprungsmärker redan, enligt Pirjo Gustafsson
– Vi kommer att ha ett möte med branschen under våren.
Livsmedelsverkets rapport bygger på en enkätundersökning där 263 av Sveriges 290 kommuner har svarat på någon av frågorna.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer