Under 2015 startade Sveriges regering ett arbete med att ta fram en nationell livsmedelsstrategi som ska värna om livsmedelsproduktionen i landet och öka landets självförsörjningsgrad. Den skulle ha varit klar under våren, men i väntan på den har flera län tagit fram regionala strategier. Kronobergs län bestämde sig tidigt för att ta fram en regional strategi. Inspiration till den framtagna strategin har de bland annat hämtat från Kalmar län som var tidigt ute med en egen, regional strategi.
Med den nu framtagna livsmedelstrategin (pdf) vill Kronobergs län stärka och effektivisera jordbruksnäringens utveckling, men också skapa en plattform där upphandlare inom offentlig sektor och inköpare inom privat sektor kan möta lokala livsmedelsleverantörer. Genom plattformen anser de att kontaktnät kan skapas, goda exempel spridas och möjligheter att utveckla livsmedelsnäringen skapas.
Genom strategin vill de, bland annat, erbjuda studiebesök ut till gårdar och förädlingsverksamheter för skolklasser, butik- och restaurangpersonal och till upphandlare inom offentlig verksamhet.
– Mottagandet har varit jättebra och den nationella strategin är ju inte klar ännu men vi ville visa att vi inte vill vänta i den, vi tycker frågorna i sig är så viktiga att vi har jobbat fram detta, säger Stefan Carlsson, landsbygdsdirektör Länsstyrelsen Kronoberg till Jordbruksaktuellt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer