Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

”Kunskap grunden för gröna beslut”

DebattBristfälliga upphandlingar, undermålig omvärldsbevakning och eftersatt kunskap om hållbar innovation sätter krokben för fastighetsbranschens gröna omställning. Det menar Kristin Berg, vd på energiuppföljningsbolaget Mestro.

| 2023-11-02
Kristin Berg, vd på energiuppföljningsbolaget Mestro.

Siffror tyder på att 2023 är på väg att bli det varmaste året sedan man börjat mäta. Det är en övertydlig påminnelse om att den gröna omställningen är avgörande för planeten.

Samtidigt står Sveriges fastigheter för drygt 40 procent av landets totala energianvändning och uppemot 20 procent av de totala utsläppen. Att förändring måste ske i vår bransch, och det riktigt snabbt, råder det alltså inga tvivel om.

Mycket tyder på att viljan finns. För knappt ett år sedan instruerade den förra regeringen 200 myndigheter att genomföra energibesparande åtgärder i ljuset av de skenande energipriserna. Redan efter en månad kunde 181 av dessa myndigheter rapportera en imponerande minskning på 25 procent jämfört med referensmånaden 2018. Med rätt motivation, samarbete och engagemang kan vi bevisligen tillsammans driva samhället framåt. Och med rätt verktyg kan vi dessutom göra det i ännu högre hastighet.

Det offentliga släpar efter
På senare tid har vi fått se gröna initiativ ta form, om än i begränsad skala. Allt fler fastighetsägare och förvaltare nyttjar hållbara byggmaterial, energiuppföljning och optimeringsverktyg för att minska sina kostnader, öka sin lönsamhet samt uppfylla EU:s nya regulatoriska krav om hållbarhetsrapportering och reducerade utsläpp.

Men det är långt ifrån alla som kan implementera dessa lösningar på ett smidigt sätt.

För offentliga aktörer, vilka står för en betydande del av det totala fastighetsbeståndet, fungerar den obligatoriska upphandlingsprocessen som en flaskhals för tekniska verktyg inom hållbarhet Den är alltför ofta undermålig och sällan anpassad för de moderna lösningar vi är i akut behov av.

Detta beror inte nödvändigtvis på lagens (LOU) utformning eller tjänsterna i sig, utan på bristande information och kunskap över hela linjen, från Upphandlingsmyndigheten och energirådgivarna till säljarna och fastighetsbolagen.

Fel lösningar premieras
Både branschen och Upphandlingsmyndigheten måste bättre förstå teknikens nyanser. Det handlar om att kunna skilja på exempelvis Software as a Service, on-premises- och hybridlösningar, vilket har mycket stora implikationer på upphandlingsprocessen och slutresultatet. Skillnaderna i fråga omfattar alltifrån pris, avkastning, handpåläggning, underhåll och effekt, vilket alla är centrala faktorer när det kommer till att välja leverantör.

Om inte dessa beaktas blir resultatet att upphandlingsvinnaren inte nödvändigtvis tillhandahåller den sortens lösning som upphandlaren faktiskt behöver, eller som kommer att göra störst skillnad för fastigheterna och klimatet på sikt.

Blicken lyfts aldrig
Det är långt ifrån alla som har förmågan att bryta ny mark när det gäller hållbarhetsinitiativ. Alltför ofta klamrar sig fastighetsägare fast vid tidigare implementerade tekniska verktyg, styrda av ett snävt fokus på funktionalitet i stället för att prioritera det eftersträvade slutresultatet.

Detta riskerar att skapa ett tunnelseende där branschens aktörer blir ’hemmablinda’, vilket hindrar dem från att se och överväga nyare, potentiellt mer effektiva strategier.

På samma sätt är offentliga organisationer och de processer de arbetar efter också ett hinder för utvecklingen, då det sällan avsätts tid, resurser eller kompetens till att lyfta blicken och omvärldsbevaka inom sitt verksamhetsområde. “Hur kan vi effektivisera det här?”, “Finns det en lösning för det?” och många andra frågor ställs just enbart när behovet är som allra mest kritiskt – vilket resulterar i en trögrörlig sektor. I stället för att gå framåt, så trampar det offentliga samhället vatten och går miste om möjligheterna som moderna lösningar kan erbjuda.    

Kunskap är A och O
Lösningen är, om än given, tyvärr alltför förbisedd. Jag pratar då om kunskap. Alla aktörer bär ett gemensamt ansvar i denna fråga. Leverantörer har en skyldighet att aktivt förse potentiella köpare med den information och de resurser som behövs för att kunna ta välgrundade, hållbara beslut. Denna information kan inkludera allt från produkttester och tekniska informationsblad till föreläsningar och seminarier.

Offentliga aktörer har det inte inbyggt i sin verksamhet att omvärldsbevaka marknaden och då måste leverantörer göra det lättare för dem att komma åt insikter. Gärna serverade på ett silverfat i mejlkorgen.

Upphandlaren, å sin sida, kan också bemöta detta. Genom att optimera sina beslutsprocesser samt avsätta resurser för att hålla sig uppdaterade med de senaste trenderna och innovationerna inom branschen kan de ta stora kliv framåt i omställningen. Det kan också göras genom att aktivt bjuda in leverantörer för dialog och demonstrationer, så att upphandlare kan få insikt om vilka tekniska lösningar och systemstöd som bäst passar deras behov. Ytterligare, genom att uppmuntra till kunskapsdelning, kan upphandlare säkerställa att de förblir i framkant av branschens innovationer.

Sverige ligger i dag i framkant vad gäller gröna byggnader och hållbara städer. Trots det märker vi, både här och utomlands, att det inom vissa områden råder en kompetensbrist som fördröjer omställningen. Det åligger oss alla att dela med oss av vår kunskap, erbjuda insikter och tillsammans inspirera till nytänkande. Det är endast genom gemensamma ansträngningar som vi kan forma en genuint hållbar och blomstrande framtid.

Kristin Berg
vd på Mestro

Annons

Vill du också skriva ett debattinlägg?
Kontakta Helle Kierkegaard på helle@upphandling24.se för mer information!

Läs mer: Debatt

UH24 Debatt

debatt@uh24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

När tog allvaret över?

KRÖNIKA

För en ganska kort tid sen insåg jag att jag numera går till jobbet med en helt annan känsla i kroppen än tidigare. Det var svårt att känna exakt vad det var men efter några dagar av funderingar slog det mig till slut, skriver Ingrid Hammarstrand.

Sanna Wallerstedt

LOU-utskott lanserar checklistor

Byggföretagen vill med nya checklistor öka förtroendet för offentlig upphandling och bidra till sund konkurrens.

Malmö

Stärker kontrollen med ny funktion

Malmö stad inrättar en specialfunktion för att följa upp sina leverantörer med särskilt fokus på att motverka arbetslivskriminalitet.

Förvaltningsrätten i LUleå

Utdömt avtal ogiltigt igen

Luleå kommun fälls återigen för ett ogiltigt avtal med SOS Alarm om larmtjänster och stämplas av Förvaltningsrätten för en form av lögner om processen.

Jenny Lilja

Tar över i Jönköping

Karriär

Jenny Lilja blir Jönköpings kommuns nya upphandlingschef efter att ha rekryterats från samma tjänst på Domstolsverket.

Andreas Doherty

Breddad ”bas” ger EU-perspektiv

Upphandlingsmyndighetens statistikbas har vidgats till att delvis täcka in även EU-data och fram träder en bild av stora skillnader i sättet att upphandla mellan olika EU-länder.

Lediga jobb

Upphandlare med några års erfarenhet till Sigtuna kommun

Avtals- och systemförvaltare till Käppalaförbundet

Avtalsförvaltare/avtalscontroller till Stockholm vatten och avfall

Sourcing Category manager till Inera

Vi söker dig som är upphandlare eller inköpare och vill ta steget till att bli upphandlingskonsult

  • Laholmsbuktens VA söker upphandlingsansvarig!

Senaste nyheterna

När tog allvaret över?När tog allvaret över?
LOU-utskott lanserar checklistorLOU-utskott lanserar checklistor
Stärker kontrollen med ny funktionStärker kontrollen med ny funktion
Utdömt avtal ogiltigt igenUtdömt avtal ogiltigt igen
Tar över i JönköpingTar över i Jönköping
Breddad ”bas” ger EU-perspektivBreddad ”bas” ger EU-perspektiv
Kritik mot ”förlorat årtionde”Kritik mot ”förlorat årtionde”
Stor skillnad med publika resultatStor skillnad med publika resultat
ANNONS FRÅN AFF

Vem ska vara ombud för entreprenaden?

Vi håller på med en upphandling av parkskötsel. Vem ska stå som ombud för entreprenaden? Vi på upphandlingsenheten ansvarar för alla avtal och borde vara ombud, samtidigt är det parkavdelningen som ska sköta entreprenaden operativt. Vad säger Aff?

Senaste kommentarerna

  • Fånge i systemetSom upphandlare har man inte koll på hur prismatrisen i TS svarar/beter sig om någon fyller i negativt pris. Här...
  • Digitaliserar för miljönDet här ska bli spännande att följa. Jag hoppas verkligen att Upphandling24 gör en uppföljning på detta så att vi...
  • Lycksele upphandlar kossorBra och innovativt upplägg! Det här vill vi se mer av och som upphandlare är det denna typen av innovativa...
  • Lycksele upphandlar kossorBra jobbat Lycksele, kul att se även en mindre kommun ta detta steg för en levande landsbygd och framförallt att...
  • Fånge i systemetDet är väl inte mer än rimligt att upphandlande organisationer känner till hur deras upphandlingssystem fungerar i olika situationer? TendSign...
ANNONS FRÅN ALMEGA SERVICEFÖRETAGEN

Så kan upphandlare bidra till en sundare städbransch

Att upphandla städtjänster kan vid första anblick verka som en enkel sak, men så är inte fallet. Prispress och bristande uppföljning av ingångna avtal är dessvärre vanligt förekommande, vilket leder till att seriösa företag med goda arbetsvillkor kan missgynnas i upphandlingsprocessen.

Aktuella utbildningar

  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 11 december
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 18 januari
  • Anbuds­utvärdering | 20 mars
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 21 mars
  • Agil upphandling | 9 april
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 10-11 april
  • Leda upphandlingar effektivt | 29 april
  • Hållbar upphandling | 7 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Våren 2024
  • Säkerhetsskyddad upphandling | Våren 2024
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Våren 2024
  • LOU på två dagar | 15-16 maj
ANNONS FRÅN FAIR TRANSPORT

Upphandlare kan göra skillnad med hållbara transporter

Klimatomställningen är mer angelägen än någonsin och upphandlare kan göra skillnad genom att ställa krav på hållbara transporter. Viljan finns där men också hinder – som Fair Transport kan lösa.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Säkerhetsintressen styr upphandling
  • Öppen men tydlig utvärderingsmodell
  • Hållbart beställarengagemang
  • Kammarrätten vägleder om preklusion
  • Varför samarbetar inte fler företag?
  • Hyresundantag och byggherretjänst
  • Svepande påståenden räcker inte
  • Myndighets mejl måste lämnas ut
  • ”Mer av detta” – Praxisdagen 2023
  • Koncession blev lösningen för äldre
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Undvik falluckor vid ramavtal!

– Det är så spännande att borra ner sig i de juridiska frågeställningarna som gäller just ramavtal och avrop från ramavtal. Hur kan du upphandla och använda dig av ramavtal på ett så praktiskt sätt som möjligt? Det frågar sig Mathias Sylvan, som leder kursen Ramavtal. Men han varnar också för de minor du kan gå på.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »