Lycksele gör som bland annat Härjedalens kommun redan gjort och köper in egna djur.
Tio kalvar har upphandlats från två lokala bönder. Lantbrukarna får betalt varje månad för skötsel tills djuren är redo för slakt och styckning. Köttet används sedan till kommunens offentliga måltider.
Upplägget som kallas Ko på rot innebär flera utmaningar: Måltidspersonal behöver kunna ta hand om alla delar av en ko, köttet behöver lagras i frysar någonstans och det krävs bra transporter mellan bonde, slakteri och lager.
– Det är såklart mycket enklare att köpa kött hos grossisten. Det blir väldigt mycket mer jobb men det är värt det, säger kostchef Klaus Dudenhöfer – som tidigare arbetade på just Härjedalens kommun – till Dagens Nyheter.
Köttbonden Lars-Åke Wiklund är nöjd med upplägget:
– Sverige har länge drivit en jordbrukspolitik och infört en massa regler som vi lantbrukare ska följa. Men vid offentlig upphandling köper man ändå det billigaste samtidigt som man förväntar sig att det ska finnas mat även i kristider, säger han till tidningen.
Bra jobbat Lycksele, kul att se även en mindre kommun ta detta steg för en levande landsbygd och framförallt att små och medelstora företag får möjlighet att leverera till det offentliga.
Bra och innovativt upplägg! Det här vill vi se mer av och som upphandlare är det denna typen av innovativa lösningar man vill arbeta med.