Varje år upphandlas livsmedel till de offentliga köken för cirka tio miljarder kronor, men bara 40 procent av köttet kommer från Sverige. Den undersökning (pdf) som Svenskt Kött gjort visar att 99 procent av kommunerna upplever att det finns en efterfrågan i skolorna och hos äldrevården för hållbart producerat kött.
– Det är glädjande att många vill ha kött från djur som fötts upp med god djuromsorg. Samtidigt uppger var fjärde kommun att lågt pris är mest prioriterat vid upphandlingar. Det är en prioritering som sällan är förenligt med höga djurskyddskrav, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött
Vid en rankning av djuromsorg, ekologiskt, låg antibiotikaanvändning, lågt pris och ursprungsland sätter 55 procent av kommunerna djuromsorg som mest prioriterat. Vad som är viktigast vid upphandling skiljer sig dock åt mellan glesbygds- och storstadskommunerna.
I storstadskommunerna är det viktigast att köttet kommer från djur med låg antibiotikaanvändning. I glesbygdskommunerna är det viktigare med köttets ursprungsland.
– Över 60 procent av dem som svarat på enkäten vill faktiskt ställa mer långtgående krav än vad de gör i dag, så uppenbarligen finns det mer att göra här. En återkommande missuppfattning är att många tror det är svårt att upphandla bra kött och det behöver det inte vara, säger Elisabet Qvarford.
En viktig komponent för att kunna upphandla det lokalproducerade eller småskaliga är att logistiken fungerar. Exempelvis går det att samordna varudistributionen för att underlätta för mindre producenter, en möjlighet som enbart var tredje kommun använder sig av i dag.
– Vi vet att svenska konsumenter är noggranna när de ska köpa kött och de är villiga att stödja den svenska bonden som tar väl hand om sina djur. Så om kommunen väljer att lägga mer pengar på bra mat så finns det nog ett stöd hos medborgarna. Jag hoppas att fler kommuner ska prioritera de svenska mervärdena såsom gott djurskydd och bra kvalitet när de gör sina upphandlingar, säger Elisabet Qvarford.
Fakta ur undersökningen
- 90 procent av kommunerna har någon form av kost- eller inköpspolicy, strategidokument eller liknande. Endast 57 procent av dem som har en policy följer dock upp den kontinuerligt och bara 28 procent kopplar den till en tillväxtstrategi.
- Närmare 60 procent önskar ställa mer långtgående krav än vad de gör idag. De efterfrågar framför allt information kring ursprungsland och närproducerat.
- 87 procent av kommunerna anser att det finns ett uttalat politiskt stöd för att prioritera annat än lågt pris i den offentliga upphandlingen.
- 99 procent av kommunerna menar att kommunens skolor och äldreomsorg vill kunna ta hänsyn till djurvälfärd, miljö och klimat när de väljer kött.
- Djuromsorg/djurskydd var det mest prioriterade och lågt pris det lägst prioriterade när kommunerna rankade olika önskemål kring upphandlingskrav. För storstadskommuner var dock låg antibiotikaanvändning viktigast medan glesbygdskommunerna prioriterade ursprungsland högst.
- En fjärdedel av kommunerna har svarat att lågt pris är viktigast när de har blivit ombedda att rangordna lågt pris, ekologiskt, låg antibiotikaanvändning, djuromsorg/djurskydd och ursprungsland.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer