Beslutet i regionstyrelsen innebär att regionen gör ett större, tillfälligt köp för infrysning av nötkött. Beloppet läggs nära gränsen för direktupphandling på 586 907 kronor och beräknas räcka till omkring sex ton nötkött.
– Det rör sig om sju månaders konsumtion som vi köper upp och fryser in, säger regionstyrelsens socialdemokratiske ordförande Henrik Fritzon till SVT Nyheter.
I Skåne sattes en utrednings- och beslutsprocess igång redan under högsommaren efter initiativ från Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Nu finns alla pusselbitar på plats med inriktningsbeslut i servicenämnden och finansiering via regionstyrelsen.
Regionen tänker sig att servera fler kötträtter i sina patientmåltider. Men det är bara omkring 25 procent av måltiderna som produceras i egna kök där regionen själv köper in råvaror. Externa leverantörer har avtal för resten.
– Vi för även en dialog med våra externa leverantörer och hoppas att de också kan öka sina inköp av skånskt kött, säger Henrik Fritzon.
I beslutet betonas att det ska handla om närproducerat kött från Skåne.
Region Skåne har även en beredskap för att styra inköpen utifrån var behoven av stödköp är som störst. Det svar man fått från leverantören är att lika stora behov gäller för konventionellt som ekologiskt kött.
Om Region Skåne skulle välja ekologiskt räcker extrapengarna till 20 procent lägre volymer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer