Ett nytt, fyraårigt ramavtal började gälla i helgen efter uppdelning i nio anbudsområden i syfte att locka fler lokala leverantörer.
Regionstyrelsen tog beslut för snart ett år sedan att öka andelen ekologiska och närproducerade livsmedel som Region Norrbotten köper in och det nya avtalet bedöms leva upp till förväntningarna.
– Minst 40 procent av maten ska vara närproducerad och 25 procent ska vara ekologisk. Tack vare den här upphandlingen kommer vi närmare att klara av målen inom Agenda 2030 och Norrbottens livsmedelsstrategi, säger regionrådet Glenn Berggård, Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.
Totalt värde för hela avtalstiden har beräknats till 95 miljoner kronor och livmedelsbudgeten utlovas nu ett tillskott på 1,7 miljoner kronor årligen för att täcka in fördyringar med ekologiskt och närproducerat.
– När vi upphandlar handlar det både om att få bäst pris men också att få hög kvalitet. Att lägga mer pengar för att få högre andel ekologiska och närproducerade livsmedel är ett val vi gjort eftersom klimatfrågan är så pass viktig, säger Anders Blomqvist, divisionschef inom Region Norrbotten.
Martin & Servera har tilldelats avtal för grossistbilagan och lokala leverantörer är Kalasmat i Luleå och Kents bageri i Boden.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer