Statistiken från DKAB i samarbete med Ekomatscentrum bygger på inköp från första halvåret 2018 som jämförts med samma period 2017. Basen för undersökningen är drygt hälften av alla kommuner och landsting.
Med 40 procent ekologiska inköp har regioner och landsting ett försprång jämfört med kommunerna och det är framför allt sjukhusköken (runt 50 procent) som slår igenom i den jämförelsen.
Inom kommunsektorn är det relativt stor skillnad mellan olika delar som förskolor med 44 procent ekologiska inköp och äldreomsorgen med endast 29 procent.
-Det ska bli spännande att se om ökningen håller i sig fram till årsskiftet. Efter sommarens torka och efterföljande prisökningar på svenska livsmedel är det många som befarar att kommunerna hoppar av det ekologiska tåget, åtminstone tillfälligt, för att klara ekonomin, säger Eva Fröman, verksamhetsledare på Ekomatcentrum.
Äldreomsorgen ligger däremot i topp gällande inköp av livsmedel från svenska producenter med 68 procent med ett genomsnitt för kommuner och landsting på 62 procent.
Ekomatscentrum har även en mer heltäckande statistik – som omfattar runt 90 procent av inköpsorganisationerna – på helårsbasis och resultaten från den presenteras till våren.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer