Ökade chanser för mindre och lokala företag att ta hem upphandlingar är ett viktigt motiv för den nya modellen, där leveranserna förenklas med en stor distributionscentral istället för transporter till olika kommunala enheter.
–Detta är en viktig satsning för att det skapar bättre möjligheter för lokala och regionala producenter att bli leverantörer till kommunen. De lokala krögarna har möjlighet att ansluta sig och få lokalproducerade råvaror på ett enklare och mer miljövänligt sätt, säger Per-Ola Mattsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn.
Tanken var annars att samordna varudistributionen inom ett större område med kommuner som Olofström och Sölvesborg samt skånska Bromölla.
Men när processen drogs i långbänk har Karlshamn valt att gå sin egen väg med möjligheter att lämna anbud fram till 28 augusti.
En minskning av transporterna med de miljöfördelar som det ger har vägt tungt i beslutet.
–Enbart för livsmedel handlar det om cirka 18 000 kilo mat som levereras till kommunen varje vecka. Det innebär idag att flera lastbilar kommer med livsmedel från olika leverantörer till alla kök, säger Katrine Svensson, miljöingenjör vid Karlshamns kommun.
–Om upphandlingen går i lås hoppas vi på att kunna starta upp samordnad varudistribution i Karlshamns kommun under våren 2020.
Runt 40 kommuner har idag någon form av samordnad varudistribution.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer