Den växande vildsvinstammen skapar problem i trafiken och stora skador på jordbrukets grödor. Samtidigt är vildsvinkött ett klimatsmart och smakrikt livsmedel som används alldeles för lite i de offentliga serveringarna.
Det anser Sjöbo kommun som därför är i startgroparna för en upphandling av färskt vildsvinskött till skolor och äldreomsorg.
I slutet av oktober ordnades en dialogträff med etablerade viltköttsföretag.
– Vi ville få information om utbud och leveransmöjligheter. Sex företag hörde av sig och tre kom till träffen vilket vi är nöjda med, säger kostchef Eva Bramsvik Håkansson.
Kommunen hade planer på en upphandling av viltkött redan 2019.
– Nu har vi skaffat oss djupare insikt om hur kontroller fungerar och vilka krav vi kan ställa. Vi tänker börja med att upphandla färsk vildsvinsfärs under jaktsäsong. Sedan ska vi utvärdera vad våra matgäster tycker innan vi fortsätter att utveckla matsedlarna och utöka med andra viltköttsdetaljer.
Målet är att ha en eller flera leverantörer klara i början av 2021, enligt Eva Bramsvik Håkansson.
Hon beskriver responsen från de företag som deltog i dialogträffen som god.
– Förutom att dela med sig av sin information fick de insyn i våra inköpsvolymer, hur vi är organiserade, antalet leveranstillfällen med mera. De fick också vet hur de ska göra för att delta i upphandlingen – vad de ska tänka på och vilka dokument som behöver följa med anbudet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer