Älmhults kommun köper årligen in cirka 21 ton fläsk- och nötkött. Den senaste upphandlingen är inte de tidigare lik. Kommunen har denna gång upphandlat en partner som ombesörjer inköp, slakt, förpackning och transport av det kött som sedan hamnar på tallrikarna i förskolor, skolor och äldreboenden.
Partnern heter Christian Bauer och han driver Skärshults gård i Pjätteryd. I samråd med kostchefen Sofia Herbertsson kommer han att välja ut de djur som önskas. Både kökspersonal och matgäster kommer att ha möjlighet att göra besök på gårdarna och får där möjlighet att se hur djuren har det.
Johan Johansson, upphandlingssamordnare i Älmhults kommun, tycker att det är positivt att kunna hitta nya sätt att upphandla.
– Den här modellen är vanlig inom till exempel byggbranschen, men har inte tidigare prövats när det gäller kommunal upphandling av kött.
Han ser många vinster:
– Att det här gynnar både kvalitet och producenterna i vår närhet utan att bli dyrare för kommunen ser jag som ett framgångskoncept.
Sofia Herbertsson uppskattar att kunna följa köttet från bonden till bordet.
– Vi får stor frihet att både välja och ställa krav på det kött som vi ska tillaga och servera. Vi kommer till exempel att kräva att köttet både är närproducerat och hängmörat, vilket ger bättre kvalitet.
Avtalet träder i kraft till våren, den 15 april närmare bestämt.
Älmhults livsmedelsupphandling gjord enligt byggmodell
Älmhults kommun har hittat en väg till mer närproducerat kött. Istället för att upphandla själva köttet har kommunen upphandlat en partner som ordnar allt från inköp till slakt och transport.
| 2014-09-30
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer