Kalmar kommun handlar mat för runt 40 miljoner kronor om året där 30 procent anges som närproducerat. Målet, enligt den handlingsplan (pdf) kommunen tagit fram, är att kommunen till 2020 ska ha 100 procent ekologiska och närodlade livsmedel i kommunal verksamhet.
Problemet är bara att det räcker i upphandlingar att anlita en leverantör inom en 15-milsradie för att kravet på närodlat ska uppfyllas. Det är kommunfullmäktigeledamoten Daphne Thuvesson (MP) som i en interpellation till kommunfullmäktige ifrågasätter om definitionen är rimlig.
Definitionen innebär nämligen att kycklingar från Mörbylånga inte klassas som närproducerat medan bananer från Puerto Rico gör det. Allt beroendet på om leverantören finns in0m eller utom 15-milsradien.
Till Smålandsposten anger upphandlingsenheten att definitionen är politiskt beslutad.
– Den här gamla definitionen har aldrig prövats politiskt. För oss var detta helt okänt. Jag tror det började med att upphandlarna hörde den här definitionen på en konferens och sedan har den hängt med, säger kommunalrådet Anders Andersson (C) till Smålandsposten.
Nu ska kommunens strateg för ekologisk hållbarhet ta fram en ny definition där definitionen ska begränsa närproducerat till livsmedel framställda i Sverige.
Kommunen bör innan beslut tas studera några av Jordbruksverkets rapporter på området, t.ex. rapporten “Hållbar konsumtion av jordbruksvaror – vad får du som konsument när du köper närproducerat?” (2010:19), eller studera Marknadsdomstolens dom 2010:9 för att undvika misstag eller rentav regelbrott.