Från den 1 september har Vaggeryds kommun en lokal gård som leverantör av ekologiskt nötkött till skolor och boenden. Emma Persson och Gustav Gärdskog, som driver Häradsköps gård och gårdsbutik utanför Skillingaryd, lyckades hävda sig i gentemot huvudgrossisten Martin & Servera.
– Vi har jobbat aktivt i upphandlingen av livsmedelsleverantörer för att göra det enklare för mindre, och därmed också lokala, leverantörer att vara med i upphandlingen, berättar Tamara Modric, upphandlare vid Vaggeryds kommun.
Receptet har varit att bland annat dela upp upphandlingen i fler kategorier. Informationen har också stärkts:
– I samarbete med Hushållningssällskapet och LRF hölls en informationsträff i januari i år där lokala livsmedelsleverantörer bjöds in för att få information om hur det går till – och att det inte behöver vara så svårt.
Satsningen på mer ekologiskt nötkött är en av flera som Vaggeryds kommun gör för att höja kvaliteten på den mat som serveras. I den senaste upphandlingen, som gäller för åren 2015-2019, har det bland annat ställts högre krav på kötthalt och mer färska varor.
År 2014 var kostnaden för livsmedelsinköp cirka nio miljoner kronor. Merkostnaden för kvalitetshöjningen beräknas till cirka två miljoner kronor.
– Det är klart att det är roligt för oss att få bli leverantör av kött till kommunen, det är väldigt positivt att kommunen jobbar aktivt med detta att underlätta för oss som är minde och lokala, säger Gustav Gärdskog på Häradsköps gård.
Huvudgrossisten Martin & Servera kommer att leverera resterande 20 procent av det ekologiska nötköttet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer