Både kunskapen om och efterfrågan på hållbart fångad fisk och skaldjur ökar. Enligt en enkät som gjorts av MSC, Marine Stewardship Council, känner 33 procent av fiskkonsumenterna världen över till detta miljömärke. I Sverige är siffran högre, 45 procent.
– Oron för tillståndet i haven ligger på andra plats för vad svenskarna oroar sig för enligt en stor undersökning tidigare i år. Det kan förklara att vi i Sverige är mer medvetna om MSC:s miljömärke än genomsnittet, säger Minna Epps, chef för MSC i Skandinavien och östersjöregionen.
Allt fler fiskbutiker säljer MSC-märkta produkter. Enligt MSC vill även restaurangbesökare i ökad utsträckning ha rätter på menyn som bygger på hållbart fångade råvaror.
Landets offentliga upphandlare drar också sitt strå till stacken. Många kommuner, Göteborg är ett exempel, har ramavtal för livsmedel som innehåller gott om MSC- och Kravmärkta fiskprodukter. Enligt statistik från Upphandlingsbolagets ökar avropen.
År 2012 var 42 procent av de fiskprodukter som Göteborgs stad upphandlade MSC- och Kravmärkta. I fjol hade den andelen ökat till 64 procent. För andra halvåret i år finns ännu inga siffror, men första halvåret hade andelen skjutit i höjden till 72 procent.
Hållbar fisk säljer allt bättre
Oron för tillståndet i haven ökar efterfrågan på hållbart fångad fisk. Göteborgs stad hör till de kommuner som påtagligt ökat köpen av MSC- och Kravmärkta fiskprodukter.
| 2014-12-12
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer