Kommunernas kostansvariga är inte tillfreds med livsmedelsgrossisternas ”fula ovana” att ersätta avtalade varor med andra produkter. Varor byts ibland utan överenskommelse eller så aviseras bytet alltför sent.
Marianne Backrud-Hagberg, ordförande för kostchefernas organisation Kort & Näring, säger att det inte saknas förståelse för att varor kan ta slut:
– Men när grossisten dagen innan leverans meddelar att varor som beställdes för två veckor sedan inte finns att få tyder ju på ett systemfel, säger hon.
Varor utgår regelbundet ur grossisternas sortiment. Överenskommelsen är då att leverera likvärdig kvalitet till samma pris.
– Priset brukar vara detsamma men jag och mina kolleger landet runt har inte sällan invändningar mot ersättningsvarornas kvalitet.
Varubyten är inget nytt fenomen för kostcheferna. Det nya är att det nu finns kalla fakta om problemens omfattning. Kost & Näring publicerar en öppen jämförelse av Menigo, Martin & Servera samt Gunnar Dafgård – som är störst i branschen en bra bit före Svensk Cater.
Enkätsvaren från kostchefer med ansvar för över en miljon dagliga portioner visar att de har störst problem med Menigo. På en sexgradig skala (ju högre siffra desto större problem) får Menigo 3,30 när det gäller avtalade varor som utgår ur sortimentet, 3,22 för leverans av andra varor än beställda och 3,62 för sen avisering vid utebliven eller ersatt vara.
Motsvarande ”betyg” för konkurrenterna är på alla punkter lägre. Gunnar Dafgård ligger på 2,54, 2,26 och 2,58 medan Martin & Servera får 2,94, 2,54 och 2,83.
– Kött, chark och andra färskvaror är de varugrupper där avvikelser av olika slag är vanligast, fortsätter Marianne Backrud-Hagberg.
Martin & Servera får bäst totalomdöme. Trots att Gunnar Dafgård slår Menigo på strängt taget alla mätpunkter, inklusive kvalitet på utbytesvaror, ligger de båda företagens totalomdöme mycket nära varandra.
Detta kan kanske bero på att relativt sett färre har erfarenhet av Dafgård som är den minsta av de tre grossisterna. Martin & Servera levererar till 69 procent av dem som besvarat enkäten mot Menigos 48 procent och 25 procent för Dafgård.
– Syftet med barometern är att den ska sporra till förbättringar och jag noterar en tydlig vilja att bli bättre bland leverantörerna.
Tidigare har grossisterna inte gärna velat erkänna problemen. Fast runt denna undersökning, som ska genomföras varje år framöver, finns det en samsyn mellan köpare och säljare.
Ingen tvekan om att leverantörerna har en del att jobba med. Kommunerna har också en hemläxa. Samtidigt som kostcheferna anser sig väl insatta i livsmedelsavtal saknar 24 procent rutiner för regelbunden uppföljning av sina livsmedelsavtal.
Marianne Backrud-Hagberg bekräftar att avtalsuppföljningen uppenbarligen inte är tillräcklig:
– Det är något som vi kostchefer och upphandlare måste ta till oss. Bättre uppföljning är en prioriteringsfråga och här måste mer resurser till.
Kostchefer vill bryta grossisternas fula ovana
Landets kost- och måltidschefer irriteras av att livsmedelsleverantörerna alltför ofta byter ut upphandlade varor. Kost & Närings nya grossistbarometer visar att Menigo syndar mer än Gunnar Dafgård och Martin & Servera.
| 2014-03-21
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer