Den sista oktober löper Lidingö stads avtal med nuvarande kostentreprenörer, ISS och Sodexo, ut. Nu har ett förfrågningsunderlag för en kommande upphandling tagits fram och till kraven hör att maten ska lagas lokalt på Lidingö.
– Vårdnadshavare, elever, boende och anhöriga har fått komma med synpunkter på maten inför upphandlingen, berättar Linnea Olsson, verksamhetsuppföljare för Lidingö stads kostentreprenader.
Krav ställs på att minst 80 procent av huvudrätterna ska vara tillagade från grunden. 30 procent av råvarorna ska vara ekologiska. Ökad klimathänsyn ska tas genom helvegetariska dagar i förskola och skola och mer klimatsmarta menyer.
– Många tycker att det är viktigast att maten är god och lagad från grunden. Det finns också önskemål om en vegetarisk dag i veckan i skola och förskola, bekräftar Linnea Olsson.
Till nyheterna i upphandlingen är att avtalstiden utökas till högst sex år. Ytterligare skillnader jämfört med idag är den utvärdering som ska göras av klimatsmart mat, populära maträtter, fiskrätter och aktiviteter riktade mot matgäster och verksamheter. För äldre ska alla erbjudas dessert till lunch och middag och förrätt ska kunna beställas på helger.
Sista anbudsdag är den 30 mars. I april kommer anbuden att utvärderas för att utbildningsnämnden samt omsorgs- och socialnämnden ska kunna fatta tilldelningsbeslut i maj månad.
Lidingö skärper kraven på köket
All mat ska lagas lokalt och dessutom vara tillagad från grunden. I Lidingö stads kostupphandling ställs också krav på en 30-procentig ekoandel och helvegetariska dagar i skolan.
| 2015-02-25
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer