Att det i höstens livsmedelsupphandling blev ett så pass stort inslag av lokalt producerad mat beror mycket på Ängelholms kommuns nya distributionscentral. Dessutom delades denna upphandling upp i mindre delar.
– Vi har lagt åtskilliga timmar på upphandlingen, men med detta resultat är det värt varenda minut, säger Jennie Andersson, måltidschef vid Ängelholms kommun.
Leveranserna av frukt och grönt delades upp i många små delar, såsom lök, morötter, potatis, säsongsäpplen och så vidare.
– Tyvärr var det bara en odlare som valde att lämna in avtal, övriga var grossister. Slutresultatet blev ändå bra då bland annat morötter från Strövelstorp och potatis från Halmstad finns med i avtalet.
Christina Nilsson, upphandlare vid kommunen, bekräftar att transportfrågan tidigare har varit ett problem för mindre lokala leverantörer.
– I och med nya distributionscentralen har det blivit möjligt att göra denna typ av upphandling. Det möjliggör för mindre lokala leverantörer att delta i upphandlingar och kunna leverera råvaror till kommunens verksamhet, säger hon.
Särskilt nöjd är Jennie Andersson över köttet:
– Kommunens högt ställda djurskyddskrav samt krav på att köttet inte får vara vakuumpackat ledde till att det färska köttet kommer från skånska gårdar.
Mer lokalt i Ängelholm
Vid årsskiftet inledde Ängelholms kommun samordnade varuleveranser. Distributionscentral kombinerat med uppdelning av livsmedelsupphandlingen har gjort det möjligt att attrahera fler lokala leverantörer.
| 2014-01-03
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer