Ett lokalt charkuteriföretag, som redan har avtal med kommunen för produktionskök, får förtroendet för nya avtal som dels täcker leveranser till förskolor, dels grundskolor.
Affärsupplägget bygger också på att Petterssons chark ska samverka med ett annat lokalt företag, Olofssons frukt, för att klara att leverera alla produkter.
Sedan förra året har Boden (28 000 invånare, Norrbottens län) efter fullmäktigebeslut en uttalad målsättning att prioritera närproducerade inköp.
Mixen av avtal är en effekt av att Bodens kommunen undersökt den lokala marknaden.
–Det blev ett lyckat resultat, vi har haft en nära dialog med våra lokala leverantörer som tillsammans också i sin tur har haft dialog med varandra. Vi är otroligt stolta och glada över hur Bodens kommuns lokala leverantörer arbetar tillsammans, det är verkligen en stark företagsanda inom kommunen, säger ansvariga upphandlaren Sandra Stenman.
Upphandlare, kostekonom och kostchef har utgjort det team som arbetat med frågan och enligt Sandra Stenman har rätt kompetens i projektgruppen, en tydlig målsättning och att våga förra dialog inom ramen för LOU varit viktiga faktorer för att lyckas.
Bodens kommun har tidigare satsat på skafferiavtal med en lanthandel samt avtal för leveranser av viltkött till skolor och äldreboenden.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer