Stängda gymnasieskolor gjorde att kommunernas livsmedelsinköp minskade med 9 procent under januari-juni 2020 jämfört med samma period 2019.
Största förlorare på grund av coronapandemin är kött och chark, grönsaker och potatis samt frukt och bär.
Det visar en sammanställning från måltidsföretaget Mashie (DKAB) som bearbetats av föreningen Ekomatcentrum. Uppgifterna avser de 160 kommuner som Mashie har avtal med.
Av statistiken framgår också att andelen ekologisk mat fortsätter att öka i kommunerna, om än i blygsam takt. Första halvåret 2020 var 37 procent av kommunernas mat ekologisk, jämfört med 36,3 procent samma period 2019.
– Ökningstakten har gått ned något jämfört med tidigare år eftersom fokus har flyttats från ekologisk till svensk mat. Men min uppfattning är att inköp av ekologisk mat både driver svensk livsmedelsproduktion och är bra för klimatet, säger Eva Fröman, verksamhetsledare på Ekomatcentrum.
Intresset för svensk mat ökade dock bara marginellt under första halvåret 2020. Andelen steg från 63,7 till 64,4 procent.
Andelen KRAV-märkta livsmedel ligger på omkring 20 procent, samma nivå som 2019.
Den mat som är både svensk och ekologisk utgör omkring 23 procent, samma nivå som första halvåret 2019.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer