Regeringens handlingsplan för den nationella livsmedelsstrategin sätter ett inriktningsmål för ekologisk produktion och konsumtion som anger att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologisk till 2030.
Men ett första paket med nio åtgärder innehåller uppdrag till Jordbruksverket och Livsmedelsverket om bland annat utveckling av svensk fiskodling, digitalisering av djurskyddskontrollen och uppdrag för att minska matsvinnet. Inget om hur det 60-procentiga målet ska uppfyllas.
Enligt Upphandlingsmyndighetens egen uppföljning av livsmedelskriterierna hösten 2016 ställdes ekologiska krav i 86 procent av de undersökta upphandlingarna.
Samtidigt anser Upphandlingsmyndigheten att det i dagsläget inte går att ställa krav på ekologisk produktion inom alla produktområden och på alla artiklar inom ett sortiment.
– Det uppstår alltid problem med krav i upphandlingar, till exempel krav på ekologisk konserverad ananas, om produkten inte finns ekologisk på marknaden. Marknadsanalysen är alltid väldigt viktig när det gäller krav på produktion eftersom ekologiska krav i dagsläget begränsar marknadstillgången för enskilda varor, säger Monica Sihlén, segmentsansvarig för livsmedel.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer