I slutet av förra året togs regeringsbeslut om de nya rekommendationerna för hållbar livsmedelsupphandling, en uppdaterad version av den guide som publicerades 2017.
Dokumentet finns nu i svensk översättning och förutom rekommendationer och kriterier inom sju produktområden innehåller den bland annat forskningsrön som kan vara till nytta för upphandlare.
Även kommunala beslutsfattare lyfts fram som en viktig målgrupp i deras arbetet med strategiska mål för offentlig upphandling.
Det finländska jordbruksdepartementet betonar att rekommendationerna tagits fram i ett brett samarbete med upphandlare, leverantörer, forskare och branschorganisationer.
Tanken är att den allmänna samsynen kring hållbarhetskrav som kommer att ställas ska mötas av mogna marknader.
Regeringen betonar dock värdet av marknadsundersökningar inför konkurrensutsättning av livsmedel.
Finlands regering uppmuntrar också till respons på kriterierna och lovar att dessa kommer att uppdateras utifrån synpunkterna. Särskilda ”responsformulär” har tagits fram för att tas emot av regeringskansliets temagrupp för livsmedelsupphandling.
I Finland beräknas omkring 25-30 procent av alla utsläpp av växthusgaser komma från livsmedelsproduktionskedjan
Men i upphandlingsguiden ges en tydlig varning för jämförelser av klimatavtryck som konkurrensfaktor. I princip är inte de talvärden som finns för klimatavtryck inom livsmedelssektorn jämförbara på grund av stora skillnader för hur de tagits fram, enligt Finlands nya guide för hållbar livsmedelsupphandling.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer