Hur kan kommuner samverka med lokala matproducenter för att öka hållbarheten och minska svinnet? Det ska ett projekt som föreningen Hållbar utveckling Skåne driver ta reda på.
En del av utmaningen ligger i att man behöver jobba med LOU på ett nytt sätt, enligt projektledaren Marja Boström.
– För att få in lokal mat på menyn så behöver hela livsmedelskedjan bli mer mogen. Producenter, förädlare, distribuenter, köken som köper in och offentliga upphandlare behöver förstå varandra. Att samla rätt kompentenser och föra dialog är nyckeln till framgång, säger hon.
Projektet har bland annat tagit fram ett webbstöd med goda exempel och checklistor till stöd för upphandling av lokal mat, för både kommuner och producenter.
Trelleborgs kommun är en av deltagarna tillsammans med Helsingborg, Malmö och Ängelholm.
– Vi jobbar nu med två spår, dels handlar det om att vi ska kunna ta emot svinnlådor från näringslivet, dels om osttillverkning av restflöden. Våra kockar ska bland annat göra näringstäta desserter till hyresgästerna på särskilt boende, säger Ann-Charlotte Karlsson, verksamhetsutvecklare på bildningsförvaltningen i Trelleborg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer