Propositionen “En livsmedelsstrategi för Sverige” är nu klar. Inom det strategiska området “Konsument och marknad” pekas offentlig konsumtion ut som särskilt viktigt.
– Livsmedelsstrategin ska leda till att lönsamheten och konkurrensförutsättningarna för branschen förbättras. Detta kommer förutom en ökad produktion, att leda till jobb och hållbar tillväxt i hela landet, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Med strategins ord: ”Upphandlande myndigheters och enheters kompetens inom offentlig upphandling av livsmedel och måltidstjänster bör stärkas” som grund har Upphandlingsmyndigheten fått ännu ett uppdrag.
Upphandlingsmyndigheten ska, genom branschdialoger och genom att lyfta goda exempel, stärka kompetensen hos upphandlare inom livsmedelsupphandling.
– Arbetet med branschdialoger är viktigt för att tillsammans finna lösningar som tillgodoser både köpar-och säljarperspektiv i den sunda offentliga affären, och samtidigt bidra till en hållbar framtid, säger Monica Sihlén, segmentsansvarig för livsmedel.
Arbetet startade redan i höstas genom omvärldsanalys och rekrytering. Enligt myndigheten ska intressenter inom kort bjudas in till dialog med syftet att gemensamt öka offentlig konsumtions möjlighet att bidra till att uppnå målen för livsmedelsstrategin.
– Som ett stöd i det praktiska genomförandet av livsmedelsstrategin kommer Upphandlingsmyndigheten också att främja möjligheterna för en offentlig kund att ställa krav i nivå med de krav som ställs på svenskt jordbruk, när de upphandlar livsmedel och måltidstjänster till förskolor, skolor, inom äldreomsorg och sjukhus, säger Monica Sihlén.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer