2010 överprövades 18,2 procent av alla livsmedelsupphandlingar. 2016 var andelen nere på 6,3 procent, enligt Upphandlingsmyndigheten, UHM.
Kost & Näring, kostchefernas förening inom Ledarna, har spelat en nyckelroll för den utvecklingen.
Det berättade Karin Lidén och Anita Åberg på den regionala konferensen Upphandlingsdagen i Sundsvall den 20 november.
Karin Lidén är tidigare kostchef på Kramfors kommun, där Anita Åberg arbetar som upphandlare.
– För tio år sedan tog Kost & Näring initiativ till en fokusgrupp om upphandling. På den tiden var det mycket ”vi och dom” och dialogen var dålig, sa Karin Lidén.
Att sätta sig ned och prata visade sig vara rätt väg att gå.
– Från börjar var det spänt, grossisterna var misstänksamma mot varandra. Men med tiden förändrades klimatet, sa Anita Åberg.
Det nya forumet för samarbete ledde fram till en rad konkreta förändringar. Bland annat det digitala verktyget Åtta steg för en bättre livsmedelsupphandling.
– I dag finns också en rad branschöverenskommelser kring dokumentation och definitioner. Förändringar som har underlättat för alla. Det har varit en fantastisk resa, inte enkelt men så roligt, sa Karin Lidén.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer