Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

”Gå från ord till handling”

DebattSvenskt Näringsliv skriver i sin rapport ”Oseriösa företag i offentlig upphandling. Fler borde göra mer” att SKR bör skapa en databas över oseriösa bolag. Jag tycker det vore bättre om Svenskt Näringsliv skapade en lista eller databas baserad på de öppna datakällor som redan finns, skriver Morgan Jansson.

| 2023-01-09
Morgan Jansson.

Min erfarenhet av arbetet med offentlig upphandling i Sverige kan sammanfattas med ”rädslan för att göra fel är större än viljan att göra något bra” och ”mycket snack men lite verkstad”. Tyvärr. Det finns så klart många bra undantag men generellt så är det så jag upplever oss.

Avancerade upphandlingar förstås inte av vare sig anbudslämnare eller kolleger internt som ska arbeta med avtalen. Det överklagas alldeles för ofta på grund av taktik eller missförstånd. Priser och utmärkelser delas ut för utredningar eller planer som aldrig införs i verkligheten. Avtal som blev bra följs inte av parterna och avsaknaden av uppföljning gör att det inte leder till förändring. Inget av detta är särskilt värdeskapande för oss.

Den krassa sanningen är att upphandling är en stödfunktion för att åstadkomma något på riktigt. Vi måste åstadkomma bra saker för de verksamheter vi stödjer. Som är lätta att förstå och leva efter för alla parter. Avtalet är bara ett papper med ord, inget resultat har uppnåtts förrän det fungerar i verkligheten. Dessutom, en verksamhet kan fungera utan upphandlare men en upphandlare kan inte finnas utan en verksamhet. Det är nyttigt att tänka på emellanåt.

Som ingenjör intresserar jag mig för att försöka lösa problem snarare än att teoretisera kring dem eller be andra att lösa dem. Så tänker vi inom Rättvist byggande där jag arbetar i dag, vi vill arbeta operativt för att upptäcka, hantera och förebygga arbetslivskriminalitet inom bygg. Inte skriva rapporter eller bedriva lobbyism.

Jag skulle vilja lyfta fram ett exempel som är helt centralt för alla offentliga upphandlare i Sverige som det talas alldeles för lite om.

Jag vet att minst 1 procent av alla anbudslämnare är oseriösa på ett sådant sätt som definieras i LOU 13 kapitlet. Av över 10 000 kontrollerade företag var det 138 som är direkt brottsliga, det vill säga de bör inte få lämna anbud i offentliga upphandlingar.

Om vi spenderar 800 miljarder kronor i offentliga inköp och 1 procent av kontrakten går till dessa så försvinner 8 miljarder kronor ut till oseriösa företag. De pengarna skulle räcka till att nästan fördubbla poliskåren i Sverige. Det säger sig själv att allmänheten förväntar sig att kontrakten inte tilldelas brottslingar.

Ändå är det försvinnande få eller inga upphandlare som lägger någon energi på att ta reda på om anbudslämnare och deras företrädare är seriösa.

2017 skickade Upphandlingsmyndigheten och Polisen ett gemensamt brev till regeringen för att uppmärksamma dem om problemet. Ord, inte handling. Och sedan dess har upphandlare varit hänvisade till att begära in sanningsförsäkran från anbudslämnare i stället för att kontrollera själva om någon brottslighet förekommer. Ett tandlöst verktyg, bara ord det också.

Under 2022 startade äntligen en statlig utredning som berör detta viktiga område (ska redovisas i augusti 2023). Men rapporten kommer bara att bestå av ord den också. Det krävs beslut och praktisk tillämpning i form av systemstöd och ändrade arbetssätt för alla upphandlare.

Jag tror inte detta är vad vi medborgare förväntar oss av samhället. Världen snurrar snabbt. I dag måste det gå snabbare att lösa problemen. Men då måste vi lägga vårt fokus på att skapa lösningarna.

Svenskt Näringsliv skriver i november 2022 i sin rapport ”Oseriösa företag i offentlig upphandling. Fler borde göra mer” att SKR bör skapa en databas över de oseriösa bolagen och säger att det i dag inte finns några system för detta. Men idén har det skrivits om många gånger (både Sveriges Offentliga Varningslista, kapitel13 och tidigare motioner i riksdagen).

Jag tycker att det vore bättre om Svenskt Näringsliv själva skapade en lista eller databas baserad på de öppna datakällor som redan finns. Det vore mycket värdefullt.

I början av 2022 kom även Byggmarknadskommissionens rapport efter två års utredningsarbete om oseriösa leverantörer inom byggsektorn. Där såg vi 22 bra förslag till åtgärder. Men fortfarande bara ord och uppmaningar till andra aktörer.

Om ett av de två åren ägnats åt att försöka lösa problemen så kanske det bara hade varit 20 förslag kvar för andra aktörer att hantera. Men så var inte uppdragsbeskrivningen formulerad.

Vi har en övertro på att orden i sig själva skapar förändring. Vi måste gå från ord till handling! (ok, journalister undantagna).

När jag insåg problemet med oseriösa anbudsgivare skapade jag Sveriges Offentliga Varningslista 2019 som snabbt fick nästan 200 offentliga organisationer som användare. Den fyllde en lucka.

Men upphandlarna ville inte dela med sig av sina erfarenheter så lätt. Det behövdes ännu bättre verktyg. Då byggde jag tjänsten ”kapitel13”. Den utgår från ett organisationsnummer och kontrollerar om det finns brottslighet kopplade till bolaget eller företrädarna (utan att kompromissa med personuppgiftsskyddet). Det systemet har funnits tillgängligt ungefär ett år och växer stadigt.

Två system som fyller viktiga funktioner. Skapade på fritiden med knappa resurser. Nu kan jag med gott samvete be andra att bidra mer. Jag anser att det är genom att visa vägen och bidra konkret som vi kan skapa förändring och förbättring. Jag har egentligen ingen vilja eller behov av att äga och administrera dessa system men jag och många med mig har ett stort behov av att dessa system finns och fungerar.

Med detta vill jag säga två saker:

Jag uppmanar alla som arbetar med att säkra en sund offentlig upphandling att gå från ord till handling när ni vet att något viktigt behöver förändras. Viljan att göra något bra måste vara större än rädslan för att något blir fel. Även inom myndighetsutövning.

Myndigheter och systemleverantörer som har en roll i att säkerställa seriösa anbudslämnare till offentlig sektor kan höra av sig. Oavsett om ni vill testa systemet kapitel13, lära er av det eller köpa upp och ta över hela systemet.

Alla dörrar är öppna om det kan leda till en bättre välfärd!

Morgan Jansson

Annons

Vill du också skriva ett debattinlägg?
Kontakta Helle Kierkegaard på helle@upphandling24.se för mer information!

Läs mer: Debatt

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

4 kommentarer på "”Gå från ord till handling”"

  1. Stefan Kindeborg skriver:
    9 januari, 2023 kl. 12:52

    Så jäkla rätt Morgan!
    Det går inte att lösa arbetslivskriminalitet ”på skrivbordet”.
    Det går sakta framåt i alla fall.. Det behövs en hel del omtag och ett bättre tempo hos oss alla.

  2. Patrik Carlson skriver:
    9 januari, 2023 kl. 13:11

    Bra skrivet och du lever som du lär. Tack för inspirationen!

  3. Nils skriver:
    9 januari, 2023 kl. 13:15

    Bra Morgan och instämmer att oseriösa aktörerna ska bort från den offentliga marknaden för att säkra en sund offentlig upphandling.
    Som ekonom funderar jag lite på ditt räkneexempel; ”om vi spenderar 800 miljarder kronor i offentliga inköp och 1 procent av kontrakten går till dessa så försvinner 8 miljarder kronor ut till oseriösa företag. De pengarna skulle räcka till att nästan fördubbla poliskåren i Sverige”. Tolkar det som att du tar 1 procent som en ”besparing”, det bör rimligtvis förhålla sig som så att företagen levererar någon form av vara/tjänst (vilket självklart ska gå till seriösa företag), det innebär att de 8 miljarderna (som du menar kan förstärka polismyndigheten) kraftigt ska revideras ner.

  4. Morgan skriver:
    9 januari, 2023 kl. 14:10

    Hej Nils,
    Gillar ditt ekonomiska öga! Med ”…försvinner 8 miljarder kronor ut till oseriösa företag.” så menar jag att det är dåligt rent allmänt. Om de oseriösa företagen undviker att betala skatt eller inte betalar ut löner (vilket ofta är en del av det oseriösa upplägget) så är det dåligt. Jämförelsen med poliskåren syftar bara till att förstå hur mycket 8 miljarder kronor faktiskt är. Man brukar säga att det försvinner ut 10 miljarder bara från byggbranschen varje år genom skattefusk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

I morgon firas Upphandlarens dag

Även om den 23 september är en lördag i år – eller kanske just därför – är det läge att fira i morgon. Då är det nämligen Upphandlarens dag.

Drar paralleller med Ryssbojkott

Hösten 2022 hamnade Göteborgs inköpschef Henrik Karlsson i hetluften sedan han kritiserat en leverantörs val att konferera på Mallorca. Ett år senare drar han paralleller med både bojkotten av företag med Rysslandskoppling och med storföretag som granskar sina kunder.

Foto: Universeum

Stiftelser kan omfattas av LOU

Offentligt styrda stiftelser kan vara skyldiga att upphandla enligt LOU. Det slår Konkurrensverket fast efter en granskning av vetenskapscentret Universeum i Göteborg.

UHM får krympt budget

Uppdaterat

Regeringen bantar Upphandlingsmyndighetens budget nästa år. 12 miljoner kronor för arbetet med cirkulär och fossilfri upphandling dras in. Det framgår av statsbudgeten för 2024. ”Ett tufft besked”, säger generaldirektör Inger Ek.

Föreslås få starkare muskler

Regeringen vill ge Konkurrensverket makten att besluta om upphandlingsskadeavgift. Dessutom bör taket för avgiften höjas från 10 till 20 miljoner kronor. Lagändringarna, som ska motverka otillåtna direktupphandlingar, föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Så rundar kommunerna LOU

Många kommuner hyr in PR-konsulter, samtalstränare och lärare utan någon egentlig upphandling. Det menar techentreprenören Jens Nylander som digitaliserat 10 miljoner leverantörsfakturor.

Lediga jobb

Stockholms stad logotyp

Upphandlare Drift och Underhåll till Micasa

Karlskrona kommun

Upphandlare till Karlskrona kommun

  • Inköpare med inriktning Entreprenad, Tekniska konsulter och Drift & underhåll, Stockholm/Linköping
  • Inköpare/Avtalsansvarig inom Energi till Adda Inköpscentral
  • Upphandlare till Sundsvalls kommun
  • Avropare till Säkerhetspolisen
  • Strategisk Inköpare till Luftfartsverket, LFV
  • Inköpare med inriktning Entreprenad, Tekniska konsulter och Drift & underhåll, Stockholm/Linköping

Senaste nyheterna

I morgon firas Upphandlarens dagI morgon firas Upphandlarens dag
Drar paralleller med RyssbojkottDrar paralleller med Ryssbojkott
Stiftelser kan omfattas av LOUStiftelser kan omfattas av LOU
UHM får krympt budgetUHM får krympt budget
Föreslås få starkare musklerFöreslås få starkare muskler
Så rundar kommunerna LOUSå rundar kommunerna LOU
Tillbaka i konsultrollenTillbaka i konsultrollen
”Hemlöshet” hotar anrik klubb”Hemlöshet” hotar anrik klubb
ANNONS FRÅN BOKABUSS

Ny tjänst gör det enklare att upphandla bussresor

Bokabuss.nu gör det enkelt för dig som jobbar inom offentlig sektor att upphandla bussresor för både mindre och större sällskap. Med vår tjänst är det enkelt att hitta en prisvärd buss i lagom storlek för bussresor till olika destinationer, säger Ludwig Lindström, Country Manager Sverige.

Senaste kommentarerna

  • ”LOU driver upp byggpriserna”Att fulhandla utan LOU leder i normalfallet till korruption och sämre konkurrens. Att allmännyttan skulle göra bättre affärer utan LOU...
  • Drar paralleller med RyssbojkottProblemet med Henriks agerande hösten 2022 var att: -Av hundratals leverantörer som har Göteborg som kund och ibland flyger, så...
  • Nya krav för konkurrensenKan ni inte länka till de nya kraven på uppgiftslämning från 1 januari 2024 i artikeln? Det är inte omöjligt...
  • Nya krav för konkurrensenMycket bra initiativ av regeringen. Dock så gäller det förmodligen bara de upphandlingar som efterannonseras, vilket ger en marginell effekt....
  • ”LOU driver upp byggpriserna”Det var väl ingen som hyllade samverkansentreprenader utan nämnde att det finns goda exempel av sådana projekt, precis som det...
ANNONS FRÅN HBV

HBV upphandlar försäkrings­förmedlar­tjänster

HBV utvecklar sitt erbjudande till medlemmarna genom att upphandla försäkringsförmedlartjänster. För Allmännyttans inköpsfunktion innebär detta ytterligare fyra spännande områden där HBV kan bidra med sin kunskap och expertis. Beräknad avtalsstart är 1 mars 2024.

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 18 oktober
  • Agil upphandling | 19 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 25-26 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 14 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 22-23 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 30 november
  • Hållbar upphandling | 5 december
  • LOU på två dagar | 6-7 december
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 11 december
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 18 januari 2024

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Risk för skada om upphandling görs om
  • Vem ska besluta om avgift mot KKV?
  • Menar vi allvar med dialog?
  • Sexmånadersfristen klargörs
  • Pålitliga fakta bygger förtroende
  • Flera mål i retur efter rättegångsfel
  • Enbart sanningsförsäkran räcker inte
  • Bättre hållbara affärer nu!
  • Koncernbolags anbud inte självständiga
  • Terrorhot — så påverkas upphandlingar
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

”Tillsammans utgör vi en enorm kunskapsbank”

Vill du hålla jämna steg med den snabba utvecklingen inom IT-branschen och känna dig mindre ensam på jobbet? I det digitala nätverket för IT-upphandlare möter du experter och kollegor från hela Sverige för diskussioner och erfarenhetsutbyte med föreläsningar om det senaste med konkreta råd och tips.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »