Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • AI för upphandlare
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Fortsättningskurs IT-upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

”Gå från ord till handling”

DebattSvenskt Näringsliv skriver i sin rapport ”Oseriösa företag i offentlig upphandling. Fler borde göra mer” att SKR bör skapa en databas över oseriösa bolag. Jag tycker det vore bättre om Svenskt Näringsliv skapade en lista eller databas baserad på de öppna datakällor som redan finns, skriver Morgan Jansson.

| 2023-01-09
Morgan Jansson.

Min erfarenhet av arbetet med offentlig upphandling i Sverige kan sammanfattas med ”rädslan för att göra fel är större än viljan att göra något bra” och ”mycket snack men lite verkstad”. Tyvärr. Det finns så klart många bra undantag men generellt så är det så jag upplever oss.

Avancerade upphandlingar förstås inte av vare sig anbudslämnare eller kolleger internt som ska arbeta med avtalen. Det överklagas alldeles för ofta på grund av taktik eller missförstånd. Priser och utmärkelser delas ut för utredningar eller planer som aldrig införs i verkligheten. Avtal som blev bra följs inte av parterna och avsaknaden av uppföljning gör att det inte leder till förändring. Inget av detta är särskilt värdeskapande för oss.

Den krassa sanningen är att upphandling är en stödfunktion för att åstadkomma något på riktigt. Vi måste åstadkomma bra saker för de verksamheter vi stödjer. Som är lätta att förstå och leva efter för alla parter. Avtalet är bara ett papper med ord, inget resultat har uppnåtts förrän det fungerar i verkligheten. Dessutom, en verksamhet kan fungera utan upphandlare men en upphandlare kan inte finnas utan en verksamhet. Det är nyttigt att tänka på emellanåt.

Som ingenjör intresserar jag mig för att försöka lösa problem snarare än att teoretisera kring dem eller be andra att lösa dem. Så tänker vi inom Rättvist byggande där jag arbetar i dag, vi vill arbeta operativt för att upptäcka, hantera och förebygga arbetslivskriminalitet inom bygg. Inte skriva rapporter eller bedriva lobbyism.

Jag skulle vilja lyfta fram ett exempel som är helt centralt för alla offentliga upphandlare i Sverige som det talas alldeles för lite om.

Jag vet att minst 1 procent av alla anbudslämnare är oseriösa på ett sådant sätt som definieras i LOU 13 kapitlet. Av över 10 000 kontrollerade företag var det 138 som är direkt brottsliga, det vill säga de bör inte få lämna anbud i offentliga upphandlingar.

Om vi spenderar 800 miljarder kronor i offentliga inköp och 1 procent av kontrakten går till dessa så försvinner 8 miljarder kronor ut till oseriösa företag. De pengarna skulle räcka till att nästan fördubbla poliskåren i Sverige. Det säger sig själv att allmänheten förväntar sig att kontrakten inte tilldelas brottslingar.

Ändå är det försvinnande få eller inga upphandlare som lägger någon energi på att ta reda på om anbudslämnare och deras företrädare är seriösa.

2017 skickade Upphandlingsmyndigheten och Polisen ett gemensamt brev till regeringen för att uppmärksamma dem om problemet. Ord, inte handling. Och sedan dess har upphandlare varit hänvisade till att begära in sanningsförsäkran från anbudslämnare i stället för att kontrollera själva om någon brottslighet förekommer. Ett tandlöst verktyg, bara ord det också.

Under 2022 startade äntligen en statlig utredning som berör detta viktiga område (ska redovisas i augusti 2023). Men rapporten kommer bara att bestå av ord den också. Det krävs beslut och praktisk tillämpning i form av systemstöd och ändrade arbetssätt för alla upphandlare.

Jag tror inte detta är vad vi medborgare förväntar oss av samhället. Världen snurrar snabbt. I dag måste det gå snabbare att lösa problemen. Men då måste vi lägga vårt fokus på att skapa lösningarna.

Svenskt Näringsliv skriver i november 2022 i sin rapport ”Oseriösa företag i offentlig upphandling. Fler borde göra mer” att SKR bör skapa en databas över de oseriösa bolagen och säger att det i dag inte finns några system för detta. Men idén har det skrivits om många gånger (både Sveriges Offentliga Varningslista, kapitel13 och tidigare motioner i riksdagen).

Jag tycker att det vore bättre om Svenskt Näringsliv själva skapade en lista eller databas baserad på de öppna datakällor som redan finns. Det vore mycket värdefullt.

I början av 2022 kom även Byggmarknadskommissionens rapport efter två års utredningsarbete om oseriösa leverantörer inom byggsektorn. Där såg vi 22 bra förslag till åtgärder. Men fortfarande bara ord och uppmaningar till andra aktörer.

Om ett av de två åren ägnats åt att försöka lösa problemen så kanske det bara hade varit 20 förslag kvar för andra aktörer att hantera. Men så var inte uppdragsbeskrivningen formulerad.

Vi har en övertro på att orden i sig själva skapar förändring. Vi måste gå från ord till handling! (ok, journalister undantagna).

När jag insåg problemet med oseriösa anbudsgivare skapade jag Sveriges Offentliga Varningslista 2019 som snabbt fick nästan 200 offentliga organisationer som användare. Den fyllde en lucka.

Men upphandlarna ville inte dela med sig av sina erfarenheter så lätt. Det behövdes ännu bättre verktyg. Då byggde jag tjänsten ”kapitel13”. Den utgår från ett organisationsnummer och kontrollerar om det finns brottslighet kopplade till bolaget eller företrädarna (utan att kompromissa med personuppgiftsskyddet). Det systemet har funnits tillgängligt ungefär ett år och växer stadigt.

Två system som fyller viktiga funktioner. Skapade på fritiden med knappa resurser. Nu kan jag med gott samvete be andra att bidra mer. Jag anser att det är genom att visa vägen och bidra konkret som vi kan skapa förändring och förbättring. Jag har egentligen ingen vilja eller behov av att äga och administrera dessa system men jag och många med mig har ett stort behov av att dessa system finns och fungerar.

Med detta vill jag säga två saker:

Jag uppmanar alla som arbetar med att säkra en sund offentlig upphandling att gå från ord till handling när ni vet att något viktigt behöver förändras. Viljan att göra något bra måste vara större än rädslan för att något blir fel. Även inom myndighetsutövning.

Myndigheter och systemleverantörer som har en roll i att säkerställa seriösa anbudslämnare till offentlig sektor kan höra av sig. Oavsett om ni vill testa systemet kapitel13, lära er av det eller köpa upp och ta över hela systemet.

Alla dörrar är öppna om det kan leda till en bättre välfärd!

Morgan Jansson

Annons

Vill du också skriva ett debattinlägg?
Kontakta Ann-Louise Larsson på ann-louise@upphandling24.se för mer information!

Läs mer: Debatt

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

4 kommentarer på "”Gå från ord till handling”"

  1. Stefan Kindeborg skriver:
    9 januari, 2023 kl. 12:52

    Så jäkla rätt Morgan!
    Det går inte att lösa arbetslivskriminalitet “på skrivbordet”.
    Det går sakta framåt i alla fall.. Det behövs en hel del omtag och ett bättre tempo hos oss alla.

  2. Patrik Carlson skriver:
    9 januari, 2023 kl. 13:11

    Bra skrivet och du lever som du lär. Tack för inspirationen!

  3. Nils skriver:
    9 januari, 2023 kl. 13:15

    Bra Morgan och instämmer att oseriösa aktörerna ska bort från den offentliga marknaden för att säkra en sund offentlig upphandling.
    Som ekonom funderar jag lite på ditt räkneexempel; “om vi spenderar 800 miljarder kronor i offentliga inköp och 1 procent av kontrakten går till dessa så försvinner 8 miljarder kronor ut till oseriösa företag. De pengarna skulle räcka till att nästan fördubbla poliskåren i Sverige”. Tolkar det som att du tar 1 procent som en “besparing”, det bör rimligtvis förhålla sig som så att företagen levererar någon form av vara/tjänst (vilket självklart ska gå till seriösa företag), det innebär att de 8 miljarderna (som du menar kan förstärka polismyndigheten) kraftigt ska revideras ner.

  4. Morgan skriver:
    9 januari, 2023 kl. 14:10

    Hej Nils,
    Gillar ditt ekonomiska öga! Med “…försvinner 8 miljarder kronor ut till oseriösa företag.” så menar jag att det är dåligt rent allmänt. Om de oseriösa företagen undviker att betala skatt eller inte betalar ut löner (vilket ofta är en del av det oseriösa upplägget) så är det dåligt. Jämförelsen med poliskåren syftar bara till att förstå hur mycket 8 miljarder kronor faktiskt är. Man brukar säga att det försvinner ut 10 miljarder bara från byggbranschen varje år genom skattefusk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Låg kickback blir något högre

Efter flera år av gradvisa sänkningar väljer Sinfra att höja sin kickback med 0,2 procentenheter till 0,9 procent från 1 juli.

Mössan på med kommunala köp

Kommunal inköpskraft kan tjäna som motvikt till en marknad för studentmössor som många upplever som alltmer dysfunktionell. Uppsala är senast i raden av kommuner att gå till upphandling.

Sara Baeckmark

“Namnet speglar kulturen”

Karriär

Åren på Regeringskansliet väckte intresset för upphandling – tiden på SEK gav erfarenhet som chef. Sedan 7 april leds Familjebostäders inköpsorganisation av Sara Baeckmark.

Kommunen segrare i Värnamotvist

Värnamo kommun får rätt i en segsliten byggtvist kring ett avtal som hävdes 2017. Entreprenören döms att ersätta kommunen med drygt 50 miljoner kronor.

Dalauppror mot miljardgräns

Region Dalarna ställer omsättningskrav på en miljard kronor för sin kollektivtrafik. Det har skapat ett politiskt missnöje med kritik mot upphandlingen från alla kanter.

Skanskas låga pris godkänns

Jönköpings kommun gjorde fel som förkastade ett anbud från Skanska som onormalt lågt. Det fastslår Kammarrätten i ett beslut om att rätta en upphandling av VA-arbeten.

Lediga jobb

MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Upphandlare till MSB

MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Inköpare till MSB

Senaste nyheterna

Låg kickback blir något högre
Mångfald och AI trendar på Anbudsdagen
Mössan på med kommunala köp
Sara Baeckmark“Namnet speglar kulturen”
Kommunen segrare i Värnamotvist
Dalauppror mot miljardgräns
Skanskas låga pris godkänns
MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskapUpphandlare till MSB
MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskapInköpare till MSB
Synar korruption vid upphandling
Välkomnar försörjningsavtal
“Ta mer risk, upphandlare”
TranåsOmtag i Tranås efter KKV-kritik
Tyck till om uppföljning
Drömmer om kortare arbetstid
Fritt fram kräva miljömärkning
Varnar för saboterade upphandlingar
Anna BergendalTill försvar för LOV
Sara Heelge VikmångStora ratar hemtjänst-LOV
Platsannonserbjudande sommar2025
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Upphandla för rikets säkerhet

Det moderna samhället är sårbart. Den nya säkerhetsskyddslagen gör att du som upphandlare måste analysera och ta hänsyn till nya typer av risker. Viktor Robertson, advokat med specialisering mot frågor som rör säkerhetsskyddslagstiftningen leder en populär utbildning som lär ut just detta.

Mest visade inlägg

  • Skanskas låga pris godkänns
  • Synar korruption vid upphandling
  • Välkomnar försörjningsavtal
  • “Namnet speglar kulturen”
  • Mössan på med kommunala köp
  • Varnar för saboterade upphandlingar
  • Kommunen segrare i Värnamotvist
  • Dalauppror mot miljardgräns
  • “Ta mer risk, upphandlare”
  • Låg kickback blir något högre

Läsarnas åsikter

Monica : Mössan på med kommunala köp
Är detta verkligen något en kommun ska ägna sig åt? Fint syfte såklart men är det en kommunal angelägenhet att…
Peter : Skanskas låga pris godkänns
Gärna en uppföljande kommentar ifrån Jkpg kommuns jurist som, mer eller mindre, förmätet lät uttala: "för mig handlar det om…
Anna : Skanskas låga pris godkänns
Det känns som ett spel för gallerierna det här med onormalt låga priser. I verkligheten händer ju ingenting. Det går…
Karoline Holmberg : ”Från pärm till skärm”
Jag skulle snarare säga att man behöver analysera e-handelslösningarna för att se vilka av dem som är lämpliga för vilken…
Arian Dushku : När skattekontot visar leverantörsproblem
Hej Andreas, Tack för dina ord och din fråga! Skattekontot kan berörd leverantör beställa via Skatteverket. Be dem ange erat…
Linus Jeppsson : ”Från pärm till skärm”
Håller med Erik ovan. Det är tyvärr inte riktigt allt som lämpar sig för elektronisk beställning. Medan de flesta varor…
Andreas : När skattekontot visar leverantörsproblem
Tack Arian för bra artikelserie. Men hur får man smidigt tillgång till skattekontot?
Erik : ”Från pärm till skärm”
Det bör göras en utredning om vilka varor och tjänster som inte lämpar sig för e-beställning, om detta inte likställs…
Miaman : ”Från pärm till skärm”
Det var sannerligen på tiden! :D
Jörgen Nilsson : Bolt i egen prisklass
Uppenbarligen så har cabonline och sirius arbetat med en snarlik kalkyl. När man offererar taxi så är lönens andel i…
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Mångfald och AI trendar på Anbudsdagen

Vill du veta hur du undviker onödiga anbudsmissar och hur AI kan underlätta i anbudsprocessen? Är du dessutom nyfiken på hur kulturell mångfald är något du kan dra nytta av i anbudsarbetet? På Anbudsdagen den 14 oktober på Bygget i Stockholm samlas leverantörer från hela Sverige till en heldag för att lyssna till experter som delar med sig av tips och insikter för att göra fler och bättre offentliga affärer.

Aktuella utbildningar

  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • AI för upphandlare | 27 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 4 december
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Fortsättningskurs IT-upphandling | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Tillämpat krav som inte uttryckligen framgått
  • Hetaste rättsfallen från första kvartalet
  • Mer restriktiv bedömning av avvikelser?
  • Bakläxa om utredningsansvar
  • Juridisk rapport om miljömärkning i upphandling
  • Förtroendet för rättskipningen riskerar att urholkas
  • Förslag 3: Ta bort verksamhetskriteriet i Hamburg-undantaget
  • Inga krav som inte uttryckligen följer dokument
  • Förslag 2: Gör teckal-undantaget mer lättläst
  • Hur allvarligt fel krävs för uteslutning?

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »