Den del som riktar sig mot offentlig sektor ingår i en större regeringssatsning. Jordbruksverket kommer nu att inventera vilka behov som finns för att statliga medel ska kunna få fart på försäljningen av vildsvinskött till kommuner och andra upphandlande myndigheter.
-Vi kommer att föra dialog med personer inom den offentliga sektorn, liksom branschorganisationer och andra med kompetens kring viltfrågor, och med en tidsplan att få ut en första utlysning innan midsommar, säger Camilla Bender Larson, uppdragsledare för Jordbruksverkets del av det statliga vildsvinspaketet.
Det är egentligen två olika stödformer i vildsvinspaketet som vänder sig till offentliga måltider men med gemensam nämnare att det får kosta staten en miljon kronor per år.
Dels handlar det om en satsning i år på marknadsföring och samverkan inom livsmedelskedjan, dels en femårig satsning fram till 2025 på vildsvinskött i offentliga måltider.
”Satsningarna kan innebära att sprida information om potentialen för vildsvinskött i den offentliga sektorn och möjligheter till upphandling av vildsvinskött. Åtgärden kan även bidra till att facilitera nätverk mellan berörda aktörer.”, förklarar regeringen i sitt beslut.
Utlysningarna som grund för att söka medel kommer att publiceras på Jordbruksverkets särskilda stödsida.
För att få in kunskap och erfarenhet från den offentliga måltidssektorn kommer Eva Sundberg, som leder projektet Mattanken, att ingå i Jordbruksverkets projektgrupp för vildsvinspaketet, som i övriga delar består av uppdrag till Livsmedelsverket, Länsstyrelsen och Statens veterinärmedicinska anstalt.
Livsmedelsverket ska bland annat undersöka hur småskalig försäljning av vildsvinskött kan öka och har tidigare banat väg för ”paketet” som helhet genom att föreslå en rad åtgärder och där ett ökat intresse för upphandling från kommunerna varit märkbart.
-Med vildsvinspaketet ska flera myndigheter samverka för att kunna bidra till att mer vildsvinskött når konsumenterna. Fram till nu har köttet inte efterfrågats i tillräckligt stor utsträckning, men vi ser stora möjligheter att förändra den bilden och det finns en rad vinster att hämta hem med en fin och klimatsmart råvara och att avskjutning också behövs utifrån den skada som vildsvin orsakar, säger Camilla Bender Larson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer