Konkurrensverket har på uppdrag av regeringen analyserat konkurrensen i livsmedelskedjan och konsumenternas betydelse för utvecklingen inom handel och produktion.
Av rapporten framgår att konsumenterna värderar svensk mat högt, men att konkurrensen från importerad mat är fortsatt stor.
Det är svårt för primärproducenter och livsmedelsföretag att konkurrera med utländska producenter som har en lägre kostnadsbild, konstaterar Konkurrensverket.
Ett sätt att öka andelen svenskproducerad mat är att ställa hållbarhetskrav vid offentlig upphandling.
Det skulle ge svenska livsmedelsproducenter bättre förutsättningar att konkurrera med importerade livsmedel, enligt Konkurrensverket.
Problemet är att det är förenat med en högre kostnad. Att få små lokala producenter att lägga anbud kan också kräva mer arbete.
Att tillåta maten att bli dyrare är dock den enda framkomliga vägen mot hållbarare och mer småskaligt producerad mat, enligt Konkurrensverket.
– Om inte mer resurser tillförs och kostnader för inköp av råvaror tillåts öka kommer det sannolikt inte att ske några större förändringar av offentliga inköp av livsmedel med hållbarhetskrav, eller att mindre leverantörer lägger fler anbud, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer